Облекчиха декларирането и плащането на данъци

1029
Облекчиха декларирането и плащането на данъци

Депутатите приеха на първо четене няколко важни промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за ДСС и Закона за акцизите и данъчните складове.

Освобождават се от задължение да подават годишна данъчна декларация лицата, които през годината имат само доходи от трудови правоотношения и не дължат допълнително данък или няма да ползват данъчни облекчения. Това реши парламентът с приемането на първо четене на промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Досега това право имаха само тези, на които работодателят им е преизчислил годишния данък. Така хората, които са останали без работа и са получавали само доходи от заплата, вече няма да са длъжни да подават данъчна декларация.

Облекчава се и механизмът за определяне на годишния данък чрез въвеждане на правилото данъчното задължение да се закръглява към всеки кръгъл лев в полза на данъкоплатците. Целта е да се намалят разходите на данъкоплатците и приходната администрация за обслужване на минимални суми за внасяне или възстановяване.

С измененията се въвежда задължително деклариране на доходи от разпореждане с финансови инструменти, които са необлагаеми, в годишен размер над 5000 лева.

Това е мярка, насочена към ограничаване на злоупотребите със сделки с финансови инструменти, с цел отклонение от данъчно облагане чрез неоснователното използване на този вид необлагаеми доходи като аргумент за доказване на имуществено състояние.

Наемателите ще дължат данъка за сумите, които се плащат при наем на жилища и офиси. Досега това беше ангажимент на собствениците.

Наемателят няма да има задължението да издава служебни бележки и сметки за изплатени суми, а физическите лица - получатели на дохода, няма да имат задължението да декларират този доход в годишната си данъчна декларация.

За акцизите

Парламентът реши от догодина да бъде увеличен акцизът върху газьола и керосина и да бъде въведена положителна акцизна ставка върху природния газ. Това стана с гласуваните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от Министерския съвет.

За газьола и керосина ставката скача от 615 на 630 лв. за 1000 литра; за природния газ, използван като моторно гориво, става 0.85 лв. за 1 гигаджаул. Според гласуваните изменения акцизът за природен газ, използван като гориво за отопление, ще бъде 0.10 лв. за 1 гигаджаул; за природния газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката - 0 лв. за гигаджаул. Увеличаването на акцизните ставки на газьола и керосина е заложено в Договора за присъединяване на България към ЕС.

Депутатите намалиха акциза за бира, внасяна у нас от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-член на ЕС. Според правителството така се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от "независима малка пивоварна", без оглед на това, дали тя се намира на територията на страната или в ЕС.

Собственици или наематели на малки обекти за дестилиране, предназначени за производство на ракия (пунктове за изваряване на ракия), могат да бъдат лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, реши още парламентът.

За ДДС

Намалената ставка на ДДС от 9 на сто ще се прилага при настаняване, предоставяно в хотел, средства за подслон, в места за настаняване или в туристически хижи, а не при настаняване от хотелиер, както е в момента, предвиждат промените в Закона за ДДС.

Така всички потребители на услугата се поставят в еднакво данъчно положение, посочва в доклада си парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Предложеното изменение води до промяна на досега съществуващото понятие "настаняване" с цел да се ограничи прилагането на намалената ставка при доставка на обща туристическа услуга от туроператор.

Измененията предвиждат, че физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност, могат да останат регистрирани по ДДС за целия период на упражняваната дейност от момента на заличаване на търговската им регистрация, без да преминават през процедура на дерегистрация, съответно облагане на активите и нова регистрация.

Предлага се отпадане на разпоредбата, съгласно която данъчната основа на доставката на урегулирани поземлени имоти и на нови сгради не може да бъде по-ниска от данъчната основа при придобиването на стоката или от нейната себестойност.

Правителството предлага и изменение, свързано с правото на приспадане на данъчен кредит при внос на стоки втора употреба, които не са произведения на изкуството, колекционерски или антикварни предмети. В момента правото на приспадане на данъчен кредит се отлага до момента на следващата доставка, а с промяната то ще става по общия ред.

Дискусия възникна единствено по въпроса за ДДС върху лекарствата, като мнозинството отхвърли предложението на Ваньо Шарков от Синята коалиция лекарствата да се облагат с 9%.

Източник: БТА

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg