Облигационерите са спечелили дело в Лондон срещу „Кремиковци“

401
Облигационерите са спечелили дело в Лондон срещу „Кремиковци“

Облигационерите, които са кредитори на „Кремиковци“ с 325 млн. евро са спечелили делото срещу собствениците на комбината в Лондонския съд и по силата на Европейското законодателство трябва да започне изплащане на техните средства или те да придобият собственост върху предприятието. Това стана ясно на пресконференция в КТ Подкрепа.

Обигационерите са завели делото на 6 юни 2008 г. в Лондонския съд и на 25 юни съдът се е произнесъл положително за тяхното искане за възстановяване на заема за Прамод Митал, който вече е нараснал на 328 млн. евро.

Както е известно, процент от тези пари Прамод Митол използва за връщане на част от дълговете на „Кремиковци“ към държавата. Не е ясна съдбата на останалата част от парите.

Облигационерите засега не са поискали обявяване на комбината в несъстоятелност. Делото, по което днес заседава Софийски градски съд, е по искане на една-единствена фирма, която е сред дребните кредитори на предприятието.

Две са възможностите за комбината, посочи лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Той уточни, че е възможно днешното дело по несъстоятелност да бъде отложено. Според Тренчев това ще е смъртоносно за „Кремиковци“, защото ще означава, че до 23 октомври, когато е крайният срок за получаване на комплексно разрешително, предприятието няма да има такова и ще спре да работи.

Тренчев определи всяко действие, насочено към отлагане на решенията за несъстоятелност, като юридическа гимнастика и заяви, че има политически и икономически интереси за това, делото да бъде отложено и протакано.

Вторият вариант, според Тренчев, е да бъде обявена несъстоятелност на комбината, но тя, според лидера на „Подкрепа“, също има две възможности. Първата е директно да се достигне до ликвидация и банкрут на предприятието. Тренчев отново посочи, че има определени интереси това да стане и ако се случи, ще настъпи социална експлозия.

По-добрия вариант е обявяване на „Кремиковци“ в несъстоятелност, която да бъде последвана от оздравителен план. От „Подкрепа“ настояват точно за тази възможност. Тренчев обаче предупреди и за възможността синдикът, който влезе в предприятието след обявяването му в несъстоятелност, също да води „Кремиковци към ликвидация“. Има кръгове и кръгчета в тази държава, които са си наумили да разрушат комбината, посочи отново Тренчев.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg