Обменни бюра по морето подвеждат клиентите

1537
Обменни бюра по морето подвеждат клиентите

Собственици на обменни бюра във Варна и близките курорти примамват клиенти, използвайки подвеждаща информация или рекламни трикове. Оказва се, че това не е забранено, но измамените са много. По информация от Агенцията по приходите във Варна около 80 на сто от чейндж бюрата в курорта "Златни пясъци" са неизрядни.

На информационните табла, поставени отвън, например, е изписан само курс купува. Инспекторите от НАП съветват хората да четат внимателно таблата вътре в обменните бюра.

Върху информационните табла на някои обменни бюра са изписани процентната разлика между курс купува и курс продава за различната валута. За еврото например е написано числото 19.57. Така хората остават с впечатление, че за толкова лева обменят 10 евро.

От агенцията по приходите казаха, че информацията е подвеждаща, но в случая престъпление според закона няма, защото на таблото пише, че това е процентна разлика между курсовете, при това на български и на английски език.

"Курсът не беше такъв, уж нямаше такса, пък се оказа, че има после", коментира измамен младеж от чейндж бюро. Не посмял да развали сделката. "Там седи един отвънка, дето няма как да развалиш сделката", обясни младежът.

Друго обменно бюро във Варна използва рекламен трик, за да ужили клиентите си. Върху информационното табло пред входа са нарисувани банкноти на евро, долар и паунд с изписан върху тях атрактивен курс.

Оказва се обаче, че той съществува само в тефтерчета, които получава като бонус всеки 30-ти клиент, сменил над 50 евро.

Инспекторите от НАП съветват хората да четат внимателно таблата вътре в обменните бюра. Върху тях по закон трябва да бъдат изписани реалните курсове.

"Апелът ми към клиентите, към туристите е преди да подпишат бордерото да прочетат колко пари получават. Тези бюра, в които ще ви подведат или измамят, най-често има само един курс", каза Христо Милев, началник отдел "Оперативни проверки" към ТД на НАП-Варна.

Хората трябва да знаят, че разликата между курса на обменните бюра и този на БНБ за съответната валута не може да надхвърля 20%. Ако все пак станете обект на измама и получите отказ за разваляне на сделката, можете да сигнализирате на инспекторите от НАП. Телефоните би трябвало да са изписани на всяко информационно табло.

Източник: БНТ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kanekichi
# 0
03:10 | 3 October 2012
Ab fab my golody man.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg