Обмислят забрана на отказа от парно

1127
Обмислят забрана на отказа от парно

Да се върне едномесечното отчитане при топлофикациите-около това становище се обединиха участниците в в Национална кръгла маса „Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие”.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, който участва във форума, изтъкна, че има потребители в Пловдив, Варна, дори в София, които ползват уреди, позволяващи ежемесечно отчитане на топлоенергията, но не навсякъде е така.

Има изравнителни сметки веднъж годишно, които изненадват доста от потребителите и накърняват доверието в отчитането и в плащането, заяви той.

Очаква се до две седмици промените в Закона за енергетиката да бъдат разгледани на второ четене от икономическата комисия в парламента, съобщава „Фокус“.

Валентин Николов заяви, че споделя идеята за забрана на отказа от топлофикация.

Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия, каза той. Според него – цената за потребителите като цяло ще падне, защото повишаването на доверието ще намали отказа от топлофикация.

Забраната за отказ от парно обаче не била обсъждана, тъй като и в момента в закона я има.

За тези, които предпочитат да им се отчита всеки месец разходът за топлофикация, би трябвало да се даде тази възможност, съгласи се председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.Тези, които предпочитат един път годишно, каквато е практиката в повечето европейски страни, нека да го правят един път годишно, каза той.

Все пак Семерджиев увери, че от следващия отоплителен сезон се очаква поевтиняване на парното.

"Парното ще поевтинее от 5 до 7 на сто от началото на новия отоплителен сезон, в случай че няма резки промени на цените на горивата на международните пазари". Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той обясни промяната с договорената отстъпка от цената на руския газ.

Имайте предвид, че намалението, което се очаква от 10%, е при сегашните нива на петрола на световния пазар. Ако там се получат резки изменения, това намаление ще бъде много бързо, условно казано, „изядено” от тези увеличения. Т.е. то е относително към този момент. Ако няма драматизъм, това увеличение ще бъде нормално. Аз не споделям драматичните очаквания за високи цени на газа и на петрола на световния пазар, защото все пак пазарните механизми достатъчно добре работят в този сектор.

На кръглата маса бе отчетено още, че едва 19 % от населението в България се отоплява централизирано. Близо 30 % се отопляват с дърва, 13 % - с въглища, а около 37 % ползват електроенергия. Много малък е делът на петролните деривати и природен газ. Докато у нас 19 % от ползващите топлоенергия са топлоснабдени централно, в северните страни този процент е над 70, в Полша и скандинавските страни – над 50 %.

5.2 % от електроенергията в България е произведено от топлофикационни централи. Топлофикационните централи произвеждат над 50 % от топлоенергията. Реализираната топлоенергия е по-малко от произведената – около 78 %, разликата представляват загубите по преноса.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ттт
# 0
13:04 | 10 April 2012
"не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия" --------------------------------------------------------------- За въглищата разбрах, дишаме прах, при ел.енергията какво вредно дишаме?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg