Оборотът в търговията на дребно расте през февруари

343
Оборотът в търговията на дребно расте през февруари

© Pixabay

Предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт сочат, че през февруари 2020 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.9% спрямо предходния месец.

През февруари 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 5.5%, в сравнение със същия месец на предходната година.

През февруари 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3.3%, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.5%.


Намаление на оборота е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено нарастване при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.7%, при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1.5%, и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.4%.

По-съществено намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.5%.

През февруари 2020 г., в сравнение със същия месец на 2019 г., оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни
материали (с 10.2%) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.4%).

Намаление е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.9%).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17.3%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14.8%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 10.7%, и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.4%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg