Оборотът в търговията на дребно се понижава през август

370
Оборотът в търговията на дребно се понижава през август

© Pixabay

Оборотът в търговията на дребно (без продажбите на автомобили и мотоциклети) намалява с 0.3% на месечна база, показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Спрямо същия месец на 2018 година се наблюдава повишение с 2 на сто.

Спрямо предходния месец юли е отчетен спад в оборота при търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки (с 0.5%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия оборотите нарастват с 0.2%.

При търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) по-значителен спад се наблюдава при онлайн търговията и продажбите на дребно на компютърна и комуникационна техника - съответно с 6.7 и 3.4%. По-съществено увеличение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.6% на месечна база.


През август 2019 г. в сравнение със същия месец на предходната година оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.6%), нехранителните стоки (с 2.0%) и хранителните продукти, напитки и тютюневи изделия (с 0.9%).

По-значителен ръст е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 11.3%), при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и
кожени изделия (с 8.5%) и продажбите на битова техника, мебели и други стоки за бита (с 5.7%).

Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.1% на годишна база.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg