Оборотът в търговията пада с 18.5% за година

578
Оборотът в търговията пада с 18.5% за година

През февруари 2010 г. оборотът в търговския сектор по предварителни данни намалява с 18.5% в сравнение със същия месец на предходната година, съобщават от НСИ.

В търговията на дребно е регистриран спад от 12.4%, вследствие на отрицателните темпове във всички съставни дейности. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се задържа близо до нивото от февруари 2009 г., като отбелязва незначително намаление от 0.9% и формира около 30% от обема на оборота. В останалите структуроопределящи дейности спадът се движи в широки граници - от 12.5% в търговията с фармацевтични и медицински стоки и 12.7% в търговията с автомобилни горива и смазочни материали, до 22.0% в търговията с компютърна и комуникационна техника.

Търговията на едро бележи спад от 18.7%, който се дължи на негативните резултати, отчетени в съставните дейности. В търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е незначително - 6.9%, а дейността формира около 25% от обема на оборота. В търговията с неселскостопански междинни продукти и търговията с машини, оборудване и части за тях отрицателните темпове достигат съответно 25.6 и 39.7%, а относителният дял на двете дейности в обема на оборота е около 40%.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението все още е голямо - 36.1%, но се наблюдава тенденция на забавяне на спада.

През февруари 2010 г. оборотът нараства с 1.2% спрямо предходния месец. Положителната тенденция се проявява по-силно в търговията на едро, където увеличението достига общо 2.4%. Висок ръст отбелязва търговията със селскостопански суровини и живи животни - 28.2%, като дейността формира около 7% от обема на оборота. Ръст се наблюдава и в други структуроопределящи дейности - търговия с машини, оборудване и части за тях - 5.8%, търговия с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - 1.6% и търговия с неселскостопански междинни продукти - 1.2%. В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт е отчетено незначително увеличение от 0.6%. Под нивото на януари 2010 г. остава единствено търговията на дребно, където е регистриран спад от 1.6%.

За периода януари - февруари 2010 г. оборотът намалява с 18.6% в сравнение със същия период на предходната година. Темповете са отрицателни и за трите основни търговски дейности, а стойността на индексите варира от -12.6% за търговията на дребно до -36.6% за търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт. Намалението в търговията на едро от 18.7% до голяма степен определя и общото намаление за сектора, тъй като дейността формира около 70% от търговския оборот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg