Оборотът в транспорта и складирането с ръст от 10% за тримесечие

919
Оборотът в транспорта и складирането с ръст от 10% за тримесечие

По предварителни данни през второто тримесечие на 2012 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 9.6% спрямо предходното тримесечие, информират от НСИ. 

Най-голям ръст е регистриран при дейностите „Сухопътен транспорт“ и „Пощенски и куриерски услуги“, които нарастват спрямо първото тримесечие на 2012 г. съответно с 13.2 и 12.3%. Намаление се наблюдава единствено при „Воден транспорт” - с 8.6%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” нараства с 2.3% спрямо първото тримесечие на 2012 година. Най-голямо е увеличението в „Дейности в областта на информационните технологии“, където се отбелязва ръст с 11.8% в сравнение с предходното тримесечие.

Намаление е регистрирано при дейностите „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 8.0%, „Издателска дейност“ - с 6.7%, и „Далекосъобщения“ - с 1.4%.

При „Други бизнес услуги” най-висок ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран в „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” и „Други професионални дейности” - съответно с 23.0 и 21.0%.

През второто тримесечие на 2012 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства със 7.0% в сравнение със същото тримесечие на 2011 година. Продължава тенденцията на намаление при „Воден транспорт” - с 24.6%, и „Въздушен транспорт“ - с 0.3%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” се увеличава с 3.4% спрямо второто тримесечие на 2011 г., което се дължи преди всичко на „Дейности в областта на информационните технологии”, които отбелязват ръст от 27.2%.

Икономическите дейности, при които е регистрирано намаление, са „Информационни услуги“ - с 10.2%, „Далекосъобщения“ - с 6.0%, и „Радио- и телевизионна дейност“ - с 2.8%.

При „Други бизнес услуги” най-голямо увеличение спрямо второто тримесечие на 2011 г. е отчетено в „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила” - с 29.1%, „Други професионални дейности” - с 25.8%, и „Туристическа агентска и операторска дейност” - с 24.7%. Спад се наблюдава при „Рекламна дейност и проучване на пазари” - с 22.3%.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Chika
# 0
12:08 | 30 August 2012
Ya learn sometinhg new everyday. It's true I guess!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg