Оборотът в транспорта спада с над 10% за година

603
Оборотът в транспорта спада с над 10% за година

 

Оборотите в сектора на информационните технологии, туроператорската дейност, охраната и административните офис дейности отчитат ръст през първото тримесечие на 2012 г. на годишна база. Същевременно на годишна база секторът на транспорта отчита на 10% спад, намаляват оборотите за рекламна дейност и архитектурни и инженерни дейности”.Това показват индексите на оборота в услугите на Националния статистически институт (НСИ)

По предварителни данни през първото тримесечие на 2012 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 4.4% спрямо предходното тримесечие, като увеличението се дължи на дейностите „Сухопътен транспорт” и „Складиране, обработка на товари и спомагателни дейности в транспорта”, които нарастват спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. съответно с 6.8 и с 5.2%. Същевременно намаление е регистрирано при: „Воден транспорт” - със 7.3%, „Въздушен транспорт” - с 1.4%, и „Пощенски и куриерски услуги” - с 6.7%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” намалява с 0.7% спрямо четвъртото тримесечие на 2011 година.

Значителен спад от 24.4% се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика”. Намаление с 5.7% е регистрирано и при „Информационни услуги”.

Същевременно увеличение на оборота спрямо последното тримесечие на 2011 г. има при „Издателска дейност” - с 6.0%, и при „Далекосъобщения” и дейностите в областта на информационните технологии - с по 0.5%.

При Други бизнес услуги най-висок ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран в: „Туристическа агентска и операторска дейност” и „Административни офис дейности” - съответно с 61.5 и с 12.0%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” е с 10.5% под равнището от първото тримесечие на 2011 година. Най-голямо е намалението при: „Воден транспорт” - с 29.8%, следван от „Сухопътен транспорт” и „Въздушен транспорт” - съответно с 14.4 и 10.3%. Увеличение на оборота се наблюдава при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” - с 2.4%.

През първото тримесечие на 2012 г. общият календарно изгладен индекс на оборота в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” се увеличава с 1.5% спрямо същото тримесечие на 2011 г., което се дължи преди всичко на увеличението в „Дейности в областта на информационните технологии” - с 15.3%, и „Издателска дейност” - с 10.7%. Най-съществено намаление на оборота е регистрирано при „Информационни услуги” - с 20.7%.

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо първото тримесечие на 2011 г. е отчетено в: „Туристическа агентска и операторска дейност” - с 14.8%; „Дейности по охрана” и „Административни офис дейности” - с по 11.8%. Спад е регистриран при „Други професионални дейности” - с 28.2%, „Рекламна дейност” - с 19.7%, и „Архитектурни и инженерни дейности” - с 16.1%.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg