Обрат: Шефът на НЕК не е уволнен (обновена)

1067
Обрат: Шефът на НЕК не е уволнен (обновена)

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Министър-председателят уточни, че това е последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Борисов посочи, че е възложил на вицепремиера Симеон Дянков пряко да отговаря за две неща - първо подписването на контракта с консултанта - най-големия в тази област, и съответно довеждането докрай.

Докрай, според премиера означава или отиване на съд или започване на строителство на АЕЦ „Белене".

За втори път и това ще е последният път, за който на министър Трайков му правя подобна забележка - трети път няма да има, заяви министър-председателят.

„Снощи, след като отиде и обяви, че ще уволни Първанов, дойде при мен, направи видеоконферентна връзка със Симеон Дянков, Дянков напоително му обясни, как включително и в неделя ги е викал - и руската страна, и Първанов, и НЕК, и лично е водил преговорите.

Обясни му, че по смисъла на субординацията на правителството, той като вицепремиер и ресорен на Трайков има право да го прави и Първанов да му докладва и че това е груба грешка, че е избързал да говори преди да говори с него.

Още повече, че аз слушах разговора между тях двамата и Дянков това го попита, кое налагаше да го кажеш сега, да не изчакаш утре, когато си дойда да излезем и да обясним тези неща", обясни премиерът.

Премиерът посочи, че двамата министри са спорили час на финансово-икономически теми. „Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе г-н Трайков за министър на икономиката, считайки че той може да изпълнява тази задача, която той като вицепремиер ще му дава.

Слушах ги един час и всъщност разбрах, че спорът им е върху думата парафирам. Според Дянков думата парафира означава, че всяка страница се парафира от страните и тя не носи абсолютно никакъв ангажимент до подписване на договора или неподписването му след два месеца.

Трайков казва, че трябват три месеца. Аз съм убеден, че ако ние нямаме след два месеца решение и след три няма да имаме. Около всичко това се завъртя един голям спор", заяви Борисов.

Той заяви, че много държи на министър Трайков, но това е колективен спорт. „Аз на министър Трайков му казах, много държа на теб, сигурно е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт или колектив. Когато на човека под мен съм му възложил да контролира, организира и да проведе двата преговора - в такъв случай ти се съобразяваш с него", заяви той.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg