Обсъдиха развитието на държавните инвестиционни фондове на заседание на ЕКОФИН

435
Обсъдиха развитието на държавните инвестиционни фондове на заседание на ЕКОФИН

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе в Брюксел, Белгия, информират от Министерство на финансите.

По време на заседанието членовете на ЕКОФИН разгледаха Становища на Съвета относно Програмите за стабилност и на Конвергентните програми (ПСКП) на държави членки, сред които Холандия, Германия, Финландия, Италия, Швеция и др. България подкрепя напредъка в областта на фискалната стабилност и устойчивост с оглед на постигнатите консолидирани фискални позиции и намаляващо равнище на дълга, отразен в Програмите за стабилност и в Конвергентните програми (ПСКП) на държавите членки.

Министрите приеха Документа по основните въпроси на Словенското председателство, като принос към Заключенията на пролетния Европейски съвет. България е съгласна с основните моменти в документа, че структурните реформи за растеж и заетост трябва още повече да се ускорят, за да се осигури постигането на дефинираните цели и да се подготвят европейските страни за влиянието на глобализацията и нарастващата конкуренция. По отношение на публичните финанси, България смята, че Пактът за стабилност и растеж трябва да бъде прилаган в неговата цялост, като бъде осигурена дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено предвид застаряването на населението. Страната подкрепя и продължаването на инициативата за подобряване на качеството на публичните финанси, в частност в областта на разходите за социална защита, здравеопазване и образование, които, заедно с модернизирането на публичната администрация, ще доведат до по-голяма ефективност и ефикасност на публичните разходи и до подобрени публични услуги.

България подкрепи и обсъдения проект за Заключения на Съвета относно ефикасността на икономическите инструменти за енергийни и климатични промени. За постигането на целите по отношение на климатичните промени, от основно значение ще бъде осигуряването на преход към икономика с по-ограничено използване на въглеродни емисии, като се предотврати евентуалното отрицателно отражение върху конкурентоспособността на отделните производства или върху устойчивото управление на публичните финанси. Едновременно с това, подобен тип икономика трябва да допринесе за постигане на целите по отношение на растежа, заложени в Лисабонската стратегия.

Министрите обсъдиха и по-доброто регулиране в ЕС. България споделя Стратегическия преглед на ЕК във връзка с по-доброто регулиране в ЕС, очертаващ постигнатия напредък в намаляването на административната тежест, опростяване на законодателството и оценките на регулаторното въздействие, както на ниво държави-членки, така и на общоевропейско ниво. Стратегическият преглед е добра основа за идентифициране на областите, в които са необходими допълнителни усилия, ускоряване на мерките и действията или приспособяване на политиките във връзка с по-доброто регулиране.

Членовете на ЕКОФИН обсъдиха и икономическото положение в ЕС. Въпреки че основните рискове за забавяне на европейската икономика са от страна на вътрешното търсене и, в частност, от забавящото се потребление, България счита, че икономиката на страната засега няма да бъде съществено засегната от тези процеси. На заседанието беше отбелязано, че съществуват рисковете за ускоряване на инфлационния натиск в ЕС, ако продължи поскъпването на суровия нефт и другите стоки, търгувани на международните пазари.

На работния си обяд министрите дискутираха развитието държавните инвестиционни фондове (ДИФ). Очаква се ЕК да предприеме мерки за изработване на общоевропейски насоки относно ДИФ и тяхната дейност. ЕК настоява за необвързващи мерки, както и за подобряване на прозрачността на ДИФ. Към настоящия момент, България би желала да проучи по-подробно евентуални предложения от страна на ЕК и други държави-членки относно въвеждане на правила за контрола и регулирането на чужди ДИФ, както и възможностите и рисковете относно създаването и функционирането на този тип фондове в страната като вариант за институционализиране на фискалния резерв.

На брифинг след заседанието на ЕКОФИН министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че текущо информира Главна дирекция „Регионална политика” на ЕК за хода на възложените от него проверки на дейността на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Той допълни, че резултатът от проверката на Дирекция „Одит на средствата от ЕС” на МФ ще бъде готов на 22.02.2008 г. и информацията ще бъде своевременно представена на ЕК, както и резултатите от проверката на Инспектората на МФ. Министър Орешарски припомни, че Управителният съвет на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” е възложил на изпълнителния директор да изготви нова вътрешно-организационна структура на ведомството, отнасяща се най-вече до системите за финансово управление и контрол. Пламен Орешарски отбеляза още, че ще бъдат извършени проверки за наличие на конфликт на интереси и на служители на Фонда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg