Обсъдиха схеми за финансова помощ на бизнеса от еврофондовете

480
Обсъдиха схеми за финансова помощ на бизнеса от еврофондовете

Работна среща за оптимизиране на взаимодействието между администрация и бизнес при осъществяването на оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г." се състоя в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), информира БТА.

В разговора са участвали Петър Димитров, ресорният заместник-министър Нина Радева и експерти. От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) са участвали представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Българската стопанска камара, на Българската търговско-промишлена палата, на БСЧП "Възраждане" и на Съюза за стопанска инициатива.

На разговорите членовете на АОБР са настояли за бързо стартиране на система от гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и фондове за микрокредитиране, както и за подобряване на достъпа до финансиране на микро-, малки и средни предприятия. Предприели сме всички необходими мерки за бързия старт на дейността на гаранционните фондове, които ще се подпомагат от Холдингов фонд по програмата Jeremie, е заявила Нина Радева.

Петър Димитров и Нина Радева са уверили работодателите, че кандидатстването за финансиране от гаранционни фондове ще бъде на конкурентен принцип и ще се подпомагат не един, а много и различен тип фондове. На срещата е било прието предложението на МИЕ да се поканят представители на Европейския инвестиционен фонд, които да дадат повече информация за това как ще функционира структурата по програма Jeremie за подпомагане на гаранционни фондове, фондове за рисков капитал, фондове за микрокредитиране.

Работодателите предлагат още намаляване с десет пъти на максималния размер (сега той е от 3 до 5 млн. лв.) на безвъзмездно финансиране на фирмите при осъществяване на технологична модернизация и приоритетно подпомагане на над 250 000 работещи в страната микро-, малки и средни предприятия. Представителите на МИЕ са обяснили, че този максимален размер се отнася само за една от многото схеми за безвъзмездна помощ, която е насочена единствено към големи предприятия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg