Обсъдиха въвеждането на системите за управление и контрол по оперативните програми

336
Обсъдиха въвеждането на системите за управление и контрол по оперативните програми

Вчера в министерството на финансите се проведе работна среща, ръководена от министър Орешарски и с участието на вицепремиера Меглена Плугчиева, зам.-министърът на финансите Атанас Кънчев, и. д. директор на дирекция „Одит на средствата от ЕС" Христина Симеонова, ресорните заместник-министри и експерти от министерствата - управляващи органи по Оперативните програми, финансирани със средства по Структурните и Кохезионния фондове на ЕС.

Целта на срещата беше да се обсъдят съществуващите към момента проблеми и въпроси, свързани с изграждането и въвеждането на системите за управление и контрол по Оперативните програми, финансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд за периода 2007 - 2013. Основна тема на срещата беше навременното извършване на одитната оценка на съответствието, съгласно чл. 71 от регламент 1083/2006 на ЕК.

Съгласно разпоредбите на този член, преди да се подаде първата молба за междинно плащане или най-късно в срок от дванадесет месеца от одобрението на всяка оперативна програма, държавата членка представя на Комисията описание на системите, което трябва да е придружено с доклад за оценка на съответствието на изградените системи с изискванията на приложимите регламенти. По регламент, Европейската комисия има два месеца, в които да разгледа и одобри получените по всяка Оперативна програма доклади за Оценка на съответствието. Едва след приемането на всеки доклад и при условие, че изразеното в него становище е без резерви, се извършва първото междинно плащане по съответната Оперативна програма.

На срещата стана ясно, че в резултат от извършената до момента работа са установени няколко основни проблема и са направени конкретни изводи по отделните Оперативни програми. Плугчиева подчерта, че е необходима пълна мобилизация, предприемане на реални действия и подобряване на комуникацията на всички нива за отстраняване на възникналите проблеми.

Един от основните въпроси е забавянето на изграждането на системите за управление и контрол от Управляващите органи и Междинните звена, в чиято отговорност е този процес. Това от своя страна скъсява регламентирания 12 месечен период за извършване на оценката за съответствието. Поради този проблем, оценката за съответствие на по-голямата част от оперативните програми е започнала едва в началото на месец април. Друга част от идентифицираните проблеми са свързани с все още липсващи и в процес на разработване вътрешни правила, промени в структурата и др., които трябва да бъдат финализирани, преди да се извърши реална оценка, тъй като основно изискване е оценката за съответствие да се направи върху вече изградените и финализирани системи и процеси.

Ресорният заместник-министър на финансите Атанас Кънчев посочи, че в изпълнение на Плана за действие за предприемане на корективни действия в хода на прилагането на предприсъединителните програми и структурните инструменти на Европейския съюз, в работата по оценките за съответствие е включена външна одиторска компания. С решение на министъра на финансите, след процедура по ЗОП и като част от съществуващо Рамково споразумение, за изпълнител, който ще подпомага проверките е избран "Грант Торнтон" .

Проверките от страна на „Грант Торнтон" ще се извършат от екип от 28 одитори, по четирима във всеки от седемте Управляващи органи.

Началото на проверките по оперативни програми „Техническа помощ" (МФ), „Административен капацитет" (МДААР), „Транспорт" (МТ), "Регионално развитие" (МРРБ) и Проверки за съответствие на Сертифициращия орган (Дирекция "Национален фонд") ще са с продължителност 20 работни дни с начало 19.05.2008 г. Началото на проверките по ОП „Развитие на човешките ресурси" (МТСП) и ОП „Околна среда" е 23.05.2008 г., с продължителност 25 работни дни.

Снимка: Министерство на финансите

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg