Обсъдихме енергийно сътрудничество с Дания

471
Обсъдихме енергийно сътрудничество с Дания

В рамките на 63-та редовна сесия на Общото събрание на ООН министър-председателят Сергей Станишев проведе редица двустранни разговори и се включи в отбелязването в Ню Йорк на 100-годишнината от Независимостта на страната ни, заедно с българската общност там.

Поредицата от срещи на българския премиер започна с разговор „на четири очи” с премиера на Малта Лоурънс Гонзи. По време на срещата бе направен преглед на двустранните отношения и бе подчертано желанието за активен политически диалог с цел активизиране на сътрудничеството между двете страни в различни области.

Пред премиера Сергей Станишев Лоурънс Гонзи подчерта, че Малта се стреми да бъде един от двигателите в диалога между страните от Средиземноморския басейн. Той отправи молба за българска подкрепа на кандидатурата на неговата страната за домакин на Секретариата на Съюза на Средиземноморието. По време на разговора между двамата бе споделено мнението, че има реални предпоставки и неизползван потенциал за по-високо ниво на двустранното сътрудничество.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че на сегашния етап е актуална задачата на институциите на двете страни да активизират процеса на обновяване и разширяване на договорно-правната база между България и Малта. Сред документите, които страната ни очаква да бъдат приключени, са Споразумението по защита на класифицирана информация, Договор за сътрудничество в областта на туризма, двустранната Спогодба за сътрудничество в областта на морското търговско корабоплаване, Споразумение за сътрудничество в областта на младежта и спорта, нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, както и тригодишна програма в областта на науката, културата и образованието за периода 2007-2009 г.

По-късно премиерът Сергей Станишев се срещна с президента на Сърбия Борис Тадич. След кратък преглед на двустранните отношения сръбският президент изказа задоволство от последователната и принципна политика и подкрепа на България за интегрирането на Сърбия в евроатлантическите структури.

Развитието на потенциала в областта на бизнеса и инвестициите е била основната тема по време на разговора на премиера Сергей Станишев с датския му колега Андерс Фог Расмусен. Двамата поставиха акцент и върху сътрудничеството в областта на енергетиката, където Дания има потенциал в областта на енергоспестяващите материали и алтернативните енергийни източници. Министър-председателят Сергей Станишев информира датския премиер за инициативата страната ни да бъде домакин на енергийна конференция на най-високо равнище в началото на следващата година.

Сред акцентите по време на разговора между двамата бе и реализацията на проекта „Набуко” и възможностите на отделните страни от Каспийския регион да доставят необходимите количества природен газ за запълване на капацитета на тръбата. Според Андерс Фог Расмусен необходимо е да бъде обсъден конкретен енергиен пакет базиран на обща стратегия на Европейския съюз в енергийния сектор.

По време на срещите си в Ню Йорк премиерът Сергей Станишев представи българската кандидатура на посланик Ирина Бокова за поста генерален директор на ЮНЕСКО. От датския си колега той получи покана да посети Кралство Дания възможно най-скоро.

В рамките на деловата програма на премиерра Сергей Станишев по време на първия ден от визитата му в САЩ, той се срещна и с представители на щатски еврейски организации. Основен акцент по време на разговорите бе 65-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война, 60-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Държавата Израел, както и 100 години от изграждането на Софийската синагога.

По-късно вечерта в „Скандинавиън Хаус” в Ню Йорк министър-председателят Сергей Станишев откри изложбата от плакати „Буквите на България – азбука на Европа”, с която в Ню Йорк бе отбелязана 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Днес в Ню Йорк ще бъде открита Срещата на върха по Целите на хилядолетието за развитие. Премиерът Станишев ще се включи и в работата на кръгла маса I „Борба с бедността и глада”.

По-късно той ще има работни срещи с администратора на Програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш, с бившия държавен секретар на САЩ и председател на Националния демократичен институт Мадлин Олбрайт, както и с белгийския си колега Ив Летерм. Българският премиер ще присъства и на прием, даван от канцлера на Австрия Алфред Гузенбауер за ръководителите на делегации и постоянните представители.

Източник: БНР


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg