Обсъждаме двустранна търговия с Русия и увеличение на износа на наши стоки за руския пазар

632
Обсъждаме двустранна търговия с Русия и увеличение на износа на наши стоки за руския пазар

На 23 и 24 април в София ще заседава XI междуправителствена Българско-руска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

Нейни съпредседатели са министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и вицепремиерът и ръководител на Апарата на правителството на Русия Сергей
Наришкин. На заседанието ще бъде обсъдено двустранното сътрудничество в търговията, енергетиката, транспорта, строителството, селското стопанство, военнотехническото сътрудничество и др.

Основно внимание ще бъде отделено на двустранната търговия и на възможностите за увеличаване на износа на български стоки за руския пазар. През миналата година експортът ни е 205,4 млн. долара, което е с 34,6 на сто повече от 2005 г. Близо 25 на сто от износа са вина, 12 на сто - арматурни артикули, 7,5 на сто - медикаменти, 3,4 на сто - козметика, и т. н.

Съществен принос за нарастването на износа има приетата от междуправителствената комисия Програма за съвместни действия през 2007 г. за балансирано развитие на стокообмена и активизиране на икономическите връзки между България и Русия.

С изпълнението й се е подобрило информационното обслужване на бизнеса, организирането на редица представяния в подкрепа на българския износ, изграждането на център за дистрибуция на българска селскостопанска продукция в Подмосковието, развитието на междурегионалните връзки, представянето на експортния и на
инвестиционния потенциал на България и др.

Близо 294 млн. долара са руските инвестиции у нас за периода 1992-2006 г., което нарежда Русия на 16-о място в класацията на инвеститорите. През миналата година руските инвестиции у нас са около 85 млн. долара.

Над 4600 са регистрираните фирми с руско участие. По този показател Русия се нарежда на 2-ро място след Турция. В Българската търговско-промишлена палата са регистрирани около 400 представителства на руски фирми. През миналата година България е посетена от 215 828 руски туристи, или с 23,12 на сто повече от 2005 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...