Обсъждаме икономическо партньорство и двустранен стокообмен с Армения

591
Обсъждаме икономическо партньорство и двустранен стокообмен с Армения

С тържествен ритуал на летище „Звартноц” в Ереван започна тридневното официално посещение на министър-председателя Сергей Станишев в Армения. Това е първата визита на български правителствен ръководител в страната, след възстановяване на независимостта й през 1991 г. Премиерът беше посрещнат от арменския си колега Серж Саркисян, след което двамата отпътуваха към сградата на Министерски съвет, където ще се проведат срещите между двете правителствени делегации.

Очаква се да бъде обсъдено икономическото партньорство и интензифицирането на двустранния стокообмен, както възможностите за реализация на съвместни проекти от взаимен интерес.

Икономическите отношения между България и Армения се развиват по-бавно, в сравнение със сътрудничеството в политическата област. Взаимният стокообмен е на сравнително ниски нива – между 23 – 32 милиона долара през последните три години. До 2005 г. салдото е било положително за нас, но през миналата е отрицателно( минус 0.9 милиона долара). Основният внос от Армения са медните руди и техните концентрати (99.3%).
Най-голям дял в износа ни заемат плочите от дървесни частици и полимерите на пропиленна основа. България е на 6-о място като търговски партньор на Армения сред страните от ЕС, непосредствено след Германия, Белгия, Холандия, Франция и Италия, и изпреварва страни като Великобритания, Гърция и Румъния.

Предстоят срещи на премиера Сергей Станишев с арменския президент Роберт Кочарян и с председателя на Народното събрания Тигран Торосян. Българският правителствен ръководител ще се срещне и с преподаватели и студенти от Ереванския държавен университет, където ще отговаря на техни въпроси, ще гостува в средно училище „П. Яворов”, ще разговаря с представителите на българската общност в Армения и с членове на дружеството за приятелство „Армения – България”.

Сътрудничеството с Армения в областта на образованието и науката е едно от най-успешните, в сравнение с другите страни от Южнокавказкия регион.

В края на посещението си министър-председателят ще бъде приет от Негово Светейшество Гарекин II, върховен патриарх , Католикос на всички aрменци в света.

Посещението в Армения е част от обиколката на министър-председателя Станишев в Южнокавказките републики. На 15-16 ноември той ще бъде в Грузия, а в Ереван пристигна от Баку.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg