Обсъждаме проблемите на заетостта в България и ЕС

377
Обсъждаме проблемите на заетостта в България и ЕС

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се срещна днес с Ксавие Пратс-Моне, директор в ГД “Заетост, социални въпроси и равни възможности”в ЕК. Двамата обсъдиха проблемите на заетостта в България и Европейския съюз.

Лисабонската стратегия, социалната политика и заетостта са кръгът от моите интереси, като на последно, но не и по важност място, поставям външната политика, каза Ксавие Пратс-Моне като очерта темата на разговора.

Много ефективно, умело и смело защитавате територията си като министър на труда и социалната политика, любезно отбеляза той и обясни, че е готов да отговаря на всякакви въпроси от страна на министър Масларова.

От своя страна Масларова го запозна подробно с политиката по заетостта в България, като подчерта, че от началото на мандата на правителството са разкрити над 260 000 нови работни места, а безработицата е под 7 процента и тенденцията тя да намалява е трайна.
Масларова очерта два глобални проблема: първият – в областта на свободното движение на хора и вторият – за образованието и квалификацията на кадрите. Тя подчерта, че България от донор на работна ръка за Европейския съюз, се превръща в страна, приемаща работна сила. От първия ден на приемането ни в ЕС, България отвори своя пазар на труда към всички страни-членки, подчерта министър Масларова. Всички изследвания сочат, че спада интересът на българина да работи в чужбина, обясни тя.

Министър Масларова се спря подробно на решаването на проблема с образованието, квалификацията и преквалификацията на безработните у нас. Тя подчерта факта, че средствата за субсидирана заетост през 2007 година са намалели два пъти, като за същия период са се увеличили два пъти средствата за квалификация и преквалификация. Като проблем тя очерта липсата на координация между образователната система, политиката на правителството и потребностите на бизнеса от работна ръка.

Министър Масларова изрази становището, че бизнесът все още не е достатъчно активен в перспективен да дава картината на необходимите му кадри. Бихме ползвали положителните практики на Европейския съюз в тази област, увери тя събеседника си Ксавие Пратс-Моне.

Проблемът на пазара на труда трябва да се разглежда в неговата цялост и глобално, подчерта Ксавие Пратс-Моне и срещна разбиране и подкрепа от страна на МТСП. Масларова го увери, че стремежът на България е, това, което се влага като средства по проектите на Еврофондовете, да бъде с дългосрочен ефект.

Ксавие Пратс-Моне сподели и личното си наблюдение, че новите страни членки на Европейския съюз не се изявяват особено активно в Европейския и съюз и че му липсва неформалната дискусия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg