Обсъждаме развитието на електронното правителство на форум в Лисабон

624
Обсъждаме развитието на електронното правителство на форум в Лисабон

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев участва в Четвъртата конференция на министрите, отговарящи за развитието на електронното правителство, от държавите членки на Европейския съюз. Конференцията е на тема “Реализиране на ползите от електронното правителство” и се провежда от 19 до 21 септември 2007 г. в Лисабон в рамките на португалското председателство на ЕС.

Пред участниците и гостите на конференцията министър Василев представи приоритетите на МДААР в областта на електронното обслужване и електронната комуникация и основните проекти, по които министерството работи за ускореното изграждане на електронното правителство в България. Специално внимание в своето изказване той обърна на въвеждането на принципа на плащане „единен фиш” на всички български ГКПП, които са външна за ЕС граница. При обсъжданията след изложението на министър Василев Джейн Фонтейн, директор на Националния център на дигиталното правителство на САЩ, подчерта, че „България с административната си реформа следва линията на Лисабонската стратегия за постигане на по-висок икономически растеж и разкриване на повече и по-добри работни места”.

С документ министрите очертават развитието на електронното правителство като всеобщ приоритет и очертават своите ангажименти в тази насока. В декларацията се посочва, че европейските държави трябва да продължат да инвестират средства в развитието на административни услуги, базирани на информационните и комуникационни технологии, да развият услуги и дейности, които могат да опростят и улеснят достъпът на граждани до публични услуги. В декларацията се подчертава, че приносът на електронното правителство за превръщането на Европа в икономика, която се грижи за околната среда, спестява енергия и отделя малко количество парникови газове, се превръща в политически приоритет.

Министрите, отговарящи за развитието на електронното правителство, се обединиха около следните приоритетни дейности:
1. Трансгранична оперативна съвместимост
Да се засили сътрудничеството между държавите членки за определяне на подходящи начини за разработване, прилагане и контролиране на трансгранична оперативна съвместимост, която се изисква за прилагането на Директивата за услугите.
Да бъде отдадено допълнително внимание за определяне на технически стандарти и общодостъпни спецификации.

2.Намаляване на административните тежести
Електронното правителство да се използва като механизъм за намаляване на административните тежести за гражданите и бизнеса в Европа.
Да се реализират възможностите за повторно използване на информация, като се следи за спазването на законите, най-вече тези за защита на данните.
Да се обърне специално внимание на малките и средни предприятия като приоритетни бенефициенти на политиката за намаляване на административните тежести и по-ефективните публични услуги.

3. Приобщаващо електронно правителство
Да се обърне внимание на социалния аспект като се разширят възможностите всички граждани да се възползват от услугите на електронното правителство.
Да се постигне по-добра интеграция и по-висока ефективност на административните услуги, насочени към рискови социални групи и такива, които не използват информационни и комуникационни технологии, т. е. обменът на документи и данни между администрацията и гражданите и бизнеса да стане възможно без технически бариери.

4. Прозрачност и демократично участие
Да се потърсят нови начини за засилване на гражданското участие и прозрачността посредством прилагането на иновативни информационни и комуникационни технологии.

5. Трансформиране работата на администрациите
Да се насърчи трансформирането на дейността на администрацията с помощта на технологиите.

С подписаната в Лисабон Декларация министрите се споразумяха да обсъдят как най-добре да интегрират в националните стратегии дейностите, дефинирани като приоритетни за развитието на електронното правителство, и до края на 2008 г. да докладват за реализирания напредък.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg