Обсъждаме регистрирането на Международната проектна компания за Бургас-Александруполис

352
Обсъждаме регистрирането на Международната проектна компания за Бургас-Александруполис

Юридическите консултанти на българските, руските и гръцките компании, които участват в Международната проектна компания (МПК) до седмица трябва да внесат аргументирано предложение за държава, в която да се регистрира МПК.

Това стана ясно след завършилата вчера в София работна среща на представители на фирмите – акционери в МПК. Международната проектна компания ще възлага проектирането и строителството на петролопровода Бургас – Александруполис.

Консултанти по учредяването на МПК за българската страна е фирма “Paul Hastings” – САЩ. Британските фирми “Norton rose” и “Аlen Overi” са консултанти на руския и гръцкия акционери.

Според подписаното Споразумение за сътрудничество между България, Русия и Гърция, МПК трябва да се регистрира в страна член на Европейския Съюз. Участниците в работната среща са обсъждали три варианта за място на регистрацията – Кипър, Люксембург и Холандия. Българският участник – “Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис - БГ” АД предложи в учредителния документ за създаване на МПК още по-детайлно да бъдат разписани ангажиментите на акционерите за опазване на околната среда. Това предложение беше прието от руските и гръцките участници - ООО „Трубопроводный Консорциум „Бургас-Александруполис” и дружеството „HELPE S.A. – THRAKI S.A”.

Следващата среща на представители на фирмите-акционери в МПК е планирана след 23 август 2007 г. в Атина.

След учредяването си МПК ще възложи детайлно проучване и проектиране на трасето на петролопровода, оценка на риска и изготвяне на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), без която не може да стартира мащабен инфраструктурен проект.
МПК ще възложи и изготвяне на геоложки и археоложки проучвания на трасето.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg