Обсъждаме с Фишер-Боел и Джо Борж Разплащателната агенция и САПАРД

499
Обсъждаме с Фишер-Боел и Джо Борж Разплащателната агенция и САПАРД

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов проведе работни срещи с комисаря по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер-Боел и комисаря по рибарство и морски въпроси Джо Борж. Срещите бяха проведени в рамките на заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на страните от ЕС в Брюксел.

С комисар Боел министър Цветанов обсъди въпроси, свързани с необходимите мерки и действия относно Разплащателната агенция и програма САПАРД. На комисар Борж той представи информация относно предприетите действия от българска страна за укрепване на административния капацитет за управление и контрол на ИА „Рибарство и аквакултури”. Бяха обменени мнения по отношение мястото на Черноморския басейн в Общата рибарска политика на ЕС.

На заседанието на Съвета не беше постигнато очакваното политическо споразумение относно пускането на общия европейски пазар на продукти за растителна защита, тъй като някои държави-членки промениха първоначалните си позиции и не подкрепиха компромисния текст на Председателството. Това налага преразглеждането на досието от подготвителните органи на Съвета и повторното му разглеждане от Съвета на заседанието през месец юни тази година.

В рамките на срещата министрите на земеделието на ЕС обсъдиха увеличението на цените на хранителните продукти през изминалите няколко месеца и изтъкнаха важността да се изгради рентабилна селскостопанска политика в развиващите се страни.

Подчертана бе необходимостта от повече научни изследвания в областта на земеделието, както и да не се противопоставя хранителната на енергийната политика. По отношение на химическото обеззарязаване на месото повечето държави-членки, включително и България, се обединиха около становището, че това е неприемливо на този етап.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg