Обсъждаме сътрудничество с Иран в петролно-газовата индустрия

441
Обсъждаме сътрудничество с Иран в петролно-газовата индустрия

България и Иран обсъдиха двустранните си икономически отношения. Това стана ясно по време на ХVІ-ата сесия на иранско-българската смесена икономическа комисия.

Тя се провежда от 12 до14 май 2008 г. в столицата на ислямска република Иран - Техеран. Акцент в разговорите беше и сътрудничеството между двете страни в петролно-газовата индустрия, транспорта, туризма, информационните технологии, земеделието и търговията.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който е съпредседател на комисията от българска страна, съобщи, че България вижда в лицето на Иран важен азиатски партньор и че членството на страната ни в Европейския съюз е подготвило почвата за разширяването на връзките между двете страни.

Иранският министър на пътищата и транспорта Мохамад Рахмати е подчертал, че външната политика на Ислямската република се основава на взаимно уважение и развитие на връзките й с други държави.

Той е отбелязал още, че на България е отредено специално място в иранската външна политика, както и че очаква проведените сесии да дадат ползотворни резултати, които да спомогнат за активизирането на двустранните икономически връзки.

Рахмати е изразил надежда за ускорено и възходящо развитие на отношенията между Техеран и София във въздушния, сухопътния и железопътния транспорт. Той е предложил сесиите на икономическата комисия да се провеждат ежегодно.

В рамките на днешния ден се очаква да бъдат подписани споразумения в областта на въздушния транспорт, Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и увеличаването на взаимните инвестиции.

Програмата на министър Мутафчиев предвижда и среща с първия вицепрезидент на Иран Парвиз Давуди, който е с ранг на министър-председател, а също така - и с вицепрезидента Есфандияр Рахим-Машаеи, отговарящ за организацията на иранското културно наследство, занаяти и туризъм.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg