Обсъждаме ускореното развитие на Коридор VІІІ на среща в Албания и Македония

591
Обсъждаме ускореното развитие на Коридор VІІІ на среща в Албания и Македония

Ускореното развитие на Коридор VІІІ, който отново залегна в приоритетите на ЕК, ще бъде основната тема на разговорите по време на посещенията на министъра на транспорта Петър Мутафчиев в Република Албания и Република Македония.

В столицата на Албания, Тирана, министърът ще направи официално посещение от 26 до 27 септември 2007 г. по покана на министъра на благоустройството, транспорта и телекомуникациите на Република Албания Сокол Олдаши.

По време на срещата си Петър Мутафчиев и Сокол Олдаши ще дискутират националните стратегии на България и Албания при изграждането на Коридор VІІІ. Ще бъде подписана Декларация за ускореното развитие на Коридора и Протокол за създаването на работни групи, с цел улесняването и ускоряването на проектите с приоритетно значение за двете страни. Ще бъде обсъдена и инициативата на италианската страна за Общ координатор на високо равнище за ускорената реализация на проектите по Коридор VIII, залегнала в Общата декларация на министрите на транспорта на страните участнички в него. Тя беше подписана на 8 март 2006 г. в град Пловдив от министрите на транспорта на страните по Коридор VIII. Министрите Мутафчиев и Олдаши ще коментират и възможностите, и перспективите за обучение на албански специалисти в български висши транспортни институти и академии и не на последно място – разширяването на двустранното сътрудничество в областта на евроинтеграцията и споделянето на българския опит в тази област.

Българската делегация ще посети и пристанището в Дуръс, което е част от Коридор VIII, и ще обсъди с албанската делегация задълбочаването на сътрудничеството в областта на пристанищната дейност между двете страни.

В Тирана министър Мутафчиев ще проведе срещи с президента на Република Албания Бранимир Топи, министър-председателя Сали Бериша и председателя на Народното събрание Йозефина Толи.

Веднага след това министърът на транспорта и придружаващата го официална делегация ще отпътува на работно посещение в Република Македония на 28 и 29 септември 2007 г.

В Охрид министър Петър Мутафчиев ще проведе неформална среща със своя македонски колега Миле Янакиески, по време на която ще го запознае с резултатите от визитата си в Албания и ще бъдат набелязани конкретни стъпки за ускоряването на изграждането на проектите по Коридор VІІІ.

Българският транспортен министър ще направи презентация на проекта за свързването на железопътните линии между двете страни, както и ще представи съвместен видеоклип на проекта, които в последствие ще бъдат презентирани от двамата министри пред Съвета на министрите на транспорта на ЕС на 30 ноември 2007, с цел неговото финансово обезпечаване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg