Обсъждаме възможности за инвестиции и разширяване на бизнес контактите с Калифорния

401
Обсъждаме възможности за инвестиции и разширяване на бизнес контактите с Калифорния

В рамките на посещението си в САЩ вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин посети щата Калифорния. С представители на законодателния орган и на щатската администрация той обсъди възможностите за инвестиции и разширяване на бизнес контактите между България и Калифорния, която е сред десетте най-динамично развиващи се икономики в света.

Българският външен министър беше официално представен в Сената и Събранието на щата. На срещи с представители на двете камари на законодателния орган на Калифорния Ивайло Калфин обсъди активизирането на икономическото сътрудничество. Той разговаря с председателя на Комисията по транспорт и жилищна политика Алън Лоуентал.

Основна тема на срещата бе опитът на щата в изграждането на големи морски транспортни центрове, които отговарят на съвременните изисквания за опазване на околната среда. Сенатор Лоуентал прояви интерес към транспортните връзки в Черно море. Ивайло Калфин разговаря също със спикера на Събранието Фабиан Нунес. Българският външен министър се срещна и със сенатор Джоузеф Симитиян. Сенаторът е наблюдател на ОССЕ в Босна и Херцеговина и прояви специален интерес към обстановката на Балканите и в Косово.

Употребата на възобновяеми източници на енергия и енергийната ефективност бяха основни теми на срещата със заместник-секретаря по международната търговия и инвестициите на щата Калифорния Гарет Ашли. Министър Калфин и представителят на щатската администрация обсъдиха възможностите за икономическите и бизнес връзки в области като телекомуникации, нови технологии и опазващи околната среда производства. Ивайло Калфин и Гарет Ашли разговаряха и за възможността бизнес мисия от щата Калифорния да посети България. Домакинът на срещата прояви интерес към данъчните реформи и бизнес средата у нас.

В Сакраменто министър Калфин посети “Ceronix”, специализирана фирма в областта на новите технологии. “Ceronix” е водеща в използването на енергия от възобновяеми източници. Производството и цялата й дейност се захранват от слънчева енергия, като в продължение на шест години фирмата не е платила нито цент за електроенергия.

Преди да отпътува от САЩ министър Калфин ще разговаря утре в Сан Франциско с бившия американски държавен секретар Джордж Шулц.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg