Обсъждат проектите за общи условия на ЕРП-та в Западна България

450
Обсъждат проектите за общи условия на ЕРП-та в Западна България

Днес, 13 март 2007 г. бяха проведени първите срещи, част от общественото обсъждане на проектите на общи условия за снабдяване и за поддържане на мрежата в Западна България. На срещите присъстваха представители на Българската Стопанска Камара, Софийската търговско-промишлена палата, Българската браншова камара на енергетиците, Комисията за защита на потребителите и Съюза за стопанска инициатива – Благоевград и Петрич.

По време на срещите е обсъдена арбитражната процедура за решаване на проблемни случаи между обществения снабдител и потребителите на електроенергия, записана в предложенията за общи условия. Тя предвижда създаването на потребителски комитет, който да разглежда жалби и оплаквания от страна на клиентите и да спомага за тяхното решаване преди по-висша инстанция.

Бизнесът приветства предложението на CEZ Електро България за отпадане на обезпечението за нови стопански потребители. По този начин компанията-снабдител изцяло се съобразява с исканията на бизнес-организациите и препоръките на Комисията за защита на конкуренцията, и защитава не само коректните потребители, но и интересите на дребния бизнес.

От Комисията за защита на потребителите предлагат да се прецизира текстa, който определя отговорността за качеството на доставяната електроенергия, така че да стане по-ясно коя компания – снабдителя или електроразпределителното дружество носи финансова отговорност в случай на некачествена доставка на електроенергия.

Изготвени са два проекта за общи условия за снабдяване и за разпределение на електроенергия поради разделянето на тези дейности в отделни компании, всяка от която трябва да има свои общи условия.

Проектът на CEZ Електро България се отнася за всички дейности, свързани със снабдяването и обслужването на клиентите, а този на електроразпределителните дружества представя общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи.

Проектите са публикувани на Интернет страниците на дружествата – www.cezelectro.bg, www.electro-sof.com, www.electro-sofobl.com и www.erp-pleven.bg на 14 февруари 2007 г. Предстои предложенията за общи условия на CEZ Електро България и на трите електроразпределителни дружества в Западна България да бъдат внесени за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до края на месец март 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg