Общата горска площ на България е 4.1 млн. хектрара, 3.4 млн. от тях покрити с гори

940
Общата горска площ на България е 4.1 млн. хектрара, 3.4 млн. от тях покрити с гори

33 % е горският фонд от общата територия на страната. Това нарежда България на 9-о място след страни като Швеция, Испания, Франция, Германия, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на пресконференцията по повод Седмицата на гората (2-8 април 2007 г.). Тази година тя се провежда за 82-ри път, информират от Министерството на земеделието и горите.

Общата горска площ на България възлиза на 4,1 млн. хектара, от които 3,4 млн. хектара са покрити с гори. През последните 50 години са залесени 1,5 млн. хектара горски култури, посочи министър Кабил.

Водещите цели на тези залесявания са били увеличаване площта на българските гори, тяхната производителност и борба с почвената ерозия.

Богатият опит в стопанисването на горите и дивеча, професионализмът на лесовъдите и богатото биологично разнообразие са силните страни на българското горско стопанство, подчерта министърът на земеделието. Сред основните приоритети в горската дейност са увеличаване на площите на горите и провеждане на реформата в горското стопанство.

Очаква се новият Закон за горите да влезе в сила в началото на 2008 г. Според него се предвижда да бъде учредена една Национална борса за дървесина, да бъде увеличено финансиране на горския сектор и да се улесни инвестирането в него.

Промените в Закона за лова и опазването на дивеча предвиждат 136-те държавни ловни участъци в страната да бъдат отдавани под аренда в дългорсочен план - минимум за 15 години, допълни министър Кабил.

В момента се съгласува Законът за горите между отделните ведомства, информира зам.-министър Юруков.

Министър Кабил награди представители на медиите за техният принос към горската тематика и обективното отразяване на проблемите свързани с българската гора. Подобни награди се връчват за първи път.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg