Общата осигурителна тежест да намалява с 2.4% предвижда рамката на проектобюджета

854
Общата осигурителна тежест да намалява с 2.4% предвижда рамката на проектобюджета

Общата осигурителна тежест да намалее с 2.4% предвижда проектобюджетът за следващата година, съобщи пред журналисти министърът на финансите Пламен Орешарски. Рамката на проектобюджета за следващата година е обсъждана на разширеното заседание на управляващата коалиция в Банско.

Орешарски посочи, че пенсионната вноска се намалява с 4%, а здравната се увеличава от 6 на 8 процента. Намалява се и вноската за фонд за гарантиране на вземанията на работници и служители от 0.5 на 0.1 процента. Министърът посочи, че се работи по одобрената от Катарино схема 8:10:12 за разпределение на осигуровките между работника, работодателя и държавата. Министърът на финансите каза, че се предвижда корпоративният, подоходният данък и Данък "Добавена стойност" догодина да останат същите. Не се предвижда увеличение на акцизите на газьола и на безоловния бензин през следващите две години, уточни Орешарски.

Прогнозите за следващата година са Брутният вътрешен продукт да възлезе на 72.23 млрд. лв. на база на прогнозируем растеж 6.5% и средногодишна инфлация 5.1%. Дефицитът се предвижда да бъде 21% от БВП, а преките чуждестранни инвестиции – 6.3 млрд. евро.

Той добави, че силен акцент в проектобюджета се поставя на образованието и здравеопазването, както и на подобряването на капацитета на цялата администрация. По думите му рамката дава възможност за продължаване на реформите в образованието и създава предпоставки за започване на реформи в здравеопазването.

Възнамеряваме през септември да внесем предложение в Народното събрание за изразходване на средства от бюджетния излишък, като обосновем направленията за изразходване, каза Орешарски.

Към края на шестмесечието бюджетният излишък е малко повече от 3.8 млрд. лв. от които над 600 млн. лв. са нетният ефект от получените европейски средства, съобщи министърът.

Във връзка с евентуално използване на бюджетни средства за спрени проекти по европейски програми министърът на финансите каза, че държавата има възможности и различните мерки и програми имат различен режим. Дори и държавата да използва такива ресурси, това ще представлява префинансиране и се надяваме, че когато спрените мерки бъдат деблокирани, средствата ще бъдат възстановени, добави Орешарски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...