Община Троян ще ползва 5 млн. лв. европейско финансиране

1867
Община Троян ще ползва 5 млн. лв. европейско финансиране

Община Троян ще ползва финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." за разработване на два проекта - интегриран проект за водния цикъл на гр. Троян и интегриран проект за водния цикъл на с. Орешак. Общата им стойност е над 5.2 млн. лв., съобщиха от общината за Profit.bg.

Проектът „Техническа помощ за подготовката на интегриран проект за водния цикъл на град Троян" е на стойност 3.41 млн. лв. От тях 2.73 млн. лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, а останалите 682 329.20 лв. са от националния бюджет на България.

Стойността на проекта „Техническа помощ за подготовката на интегриран проект за водния цикъл на село Орешак, община Троян", е 1.85 млн. лв. От тях 1.48 млн. лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, а останалите 369 415.20 лв. са национално съфинансиране.

Срокът за изпълнението на проекта за Троян е 15 юни 2010 г., а на този за Орешак - 29 юни същата година.

След изпълнението на двата проекта общината трябва да разполага с качествени и пълни инвестиционни предложения, с които да кандидатства за по-нататъшно европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда" за реновирането на целия ВиК сектор в двете населени места.

По информация на Вера Добрева-Съботинова, директор на дирекция „Планиране и инвестиционна политика" в Община Троян, основните проблеми на водоснабдяването в Троян са значително амортизирания водопровод и спирателни кранове - основната част от вътрешната водопроводна мрежа на града е изградена през 60-те години на миналия век.

Освен това, значителна част от нея (близо 60%) се състои от етернитови тръби. Резултатът от всичко това е големият процент загуби на питейна вода - около 58%. Канализационната система на града пък е с малък капацитет и се претоварва, особено по време на дъжд, което е предпоставка за разпространението на зарази, информират от общината.

Предложението, което общината очаква да бъде разработено по настоящия проект, трябва да предвиди подмяна на етернитовите тръби, а по отношение на канализацията - ремонт на съществуващите колектори и изграждане на нови, което да осигури присъединяването към канализационната система на още жители на Троян (към момента тя обхваща около 21 хил., или 80% от населението на града).

Водопроводната система в другото населено място от общината, за което ще бъде изготвен проект за подобряване - с. Орешак, също е от 60-те години на миналия век. Делът на етернитовите тръби в нея надвишава 80%, като значителна част от тях са амортизирани.

Канализационна система в селото на практика не съществува. Идейният проект, който общината очаква да бъде разработен чрез техническата помощ по ОП „Околна среда", ще включва реконструкция на водопроводната мрежа и изграждането на канализация в селото, както и мотивирано становище (анализ на вариантите) за начина на пречистването на отпадъчните води - чрез отвеждането им до Пречиствателната станция в гр. Троян или чрез изграждането на собствена пречиствателна станция в с. Орешак.

За изпълнител на консултантските и проектантски дейности по проектите за двете населени места чрез обществени поръчки са избрани съответно Гражданско дружество Аква БГ Троян и Гражданско дружество Аква БГ Орешак.

Това са международни консорциуми, в състава на които влизат 4 фирми, специализирани в изпълнението на различна част от дейностите - обясни инж. Трайчо Николов, управител на дружествата. Сиат ЕООД се занимава основно с канализационната мрежа, като проектира на територията на България, където има множество реализирани проекти. Водоканалпроект - чисти води ООД е специализирана в проектирането на водопроводни мрежи и съоръжения.

Останалите две фирми - Нирас А/С (Дания) и Нирас България ЕООД, отговарят за финансово-икономическите анализи и имат опит в усвояването на средства от европейските фондове. Четирите компании работят заедно от 2005 г., като са разработили проекти за Сливен, Кюстендил, Хисаря и др., които са успешни и вече са получили финансиране, посочи инж. Николов.

Прединвестиционното проучване на консорциумите показва, че ремонтът на ВиК-мрежата в Троян ще струва приблизително 45 млн. лв. Стойността на проекта за с. Орешак е около 56 млн. лв., като двата варианта, включени в него - отвеждане на отпадъчните води до гр. Троян или изграждане на собствена пречиствателна станция - са конкурентни и са с приблизително еднаква стойност.

Според инж. Николов обаче по-удачно би било да се използва пречиствателната станция в Троян, тъй като ако се изгради колектор, който свързва Орешак с ПСОВ-Троян, ще бъдат обслужвани и територии от самия град.

Ако инвестиционните проекти, които ГД Аква БГ Троян и ГД Аква БГ Орешак разработват, бъдат впоследствие одобрени за финансиране и се осъществят, Троян ще разполага с 12.7 км нови и 10.3 км реконструирани канализационни колектори и профили, както и 23 км ремонтирана вътрешна водопроводна мрежа.

Резултатите за Орешак пък ще бъдат 15.5 км нови канализационни колектори и профили и 5 км нови главни канализационни колектори. Ще се извърши реконструкция на 15.6 км от водопроводната мрежа и ще бъде взето решение за пречистването на отпадъчните води на селото.

Сн.: Трайчо Николов, управител на ГД Аква БГ Троян и ГД Аква БГ Орешак

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg