Общината ще преговаря с държавата за собствеността на Топлофикация София

406
Общината ще преговаря с държавата за собствеността на Топлофикация София

Столичните общински съветници приеха да дадат мандат на кмета и председателя на общинския съвет да преговарят с държавата за собствеността на Топлофикация София.

От Столична община Деси Маркова разясни, че общинският съвет ще отстоява варианта държавата да откупи дела на Столична община в Топлофикация и да поеме управлението над нея.

Позицията на мнозинството, което настоява за това решение е, че всъщност в ръцете на държавата са възможностите за приемане на законови промени за контрола върху цената на газа, държавния регулаторен орган и т.н., посочи още тя.

В решението се оставят вратички и за още два варианта, ако държавата не склони на това да изкупи дела на общината. Вторият вариант е всеки от акционерите, тоест и държавата, и общината, да предприемат действия по предоставяне на заем на дружеството, тоест пропорционално изплащане на дълговете към Булгаргаз.

Като трети вариант остава Столична община да изплати сама тези дългове, като предостави заем на Топлофикация София.

В решението на общинските съветници е записано още, че искат да бъдат предприети законови промени - да се осигури възможността за сключване на договор с доставчика, кражбата на топлинна енергия да се наказва, а тези, които не си плащат сметките, да бъдат санкционирани с незабавно изземане на имуществото.

Източник: БНТ

Още по темата:

Общината и държавата се карат за Топлофикация София


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg