Общините избират строители на пречиствателни станции

334
Общините избират строители на пречиствателни станции

35% от 91 общини, подали проекти за изграждане на пречиствателни станции със средства от Оперативната програма „Околна среда”, вече са избрали строители или провеждат процедури за избор. Това съобщи вчера министър Джевдет Чакъров, който с вицепремиера Меглена Плугчиева инспектира пречиствателната станция в Пазарджик, изградена с финансиране от ИСПА по проект, управляван от МОСВ.

Тя вече има издаден акт 15 за приключване на строителството и се очаква до края на септември да бъде въведена в експлоатация.

Няма да допуснем за изпълнение по ОП „Околна среда” проекти, които не са качествени и не отговорят на всички изисквания, за да не повтаряме негативния опит от ИСПА, беше категоричен министърът. Той посочи като недобър пример точно пречиствателната станция в Пазарджик - един от проблемните за ЕК, за който три пъти е удължаван срокът на изпълнение и който е спасен, благодарение на съвместните усилия на МОСВ, вицепремиера Плугчиева и еврокомисията.

Министърът припомни, че се е наложило правителството да отпусне средства на община Пазарджик, за да бъдат изградени допълнително колектори, които по проект не са били предвидени, а без тях пречиствателната станция не може да работи. В хода на строителството се налага и изграждане на нова помпена станция за отпадни води, вместо предвидената реконструкция на съществуваща. Въпреки всички тези проблеми обаче, няма голямо оскъпяване на проекта, съобщи Джевдет Чакъров.

Той информира, че ускорено се работи и за изграждането на регионални депа. Шест от 21 общини, в които трябва да построят такива депа, вече са готови да започнат реализацията със средства от Оперативната програма „Околна среда”. Ще направим всичко възможно да стартираме строителството на всичките тези депа, но е нереалистично те да бъдат завършени до края на юли 2009 г., според поетия от страната ни пред ЕС ангажимент, каза министърът.

Няма да коментирам до колко реалистично е поет не само този, но и другият ни ангажимент за изграждане на пречиствателни станции в населените места с 10 000 жители до 2010 година, но не мога да не отбележа, че Румъния има с четири години по-дълъг срок, допълни Джевдет Чакъров.

И министър Чакъров, и вицепремиерът Плугчиева бяха категорични, че няма да се допусне страната ни да бъде санкционирана заради нерешаването на проблема с битовите отпадъци на София. Изпращането на писма до кметовете на петте общини да приемат количества от столичните балирани отпадъци беше един от вариантите и ако той не проработи, има и други, каза Меглена Плугчиева. Тя увери, че не е имало никакъв натиск върху кметовете, нито ще има такъв. На 7 септември ще има нова среща за обсъждане на другите възможни варианти, но решение ще има, коментира вицепремиерът. Тя беше категорична, че става дума за проблем, с който България трябва да се справи.

Министър Чакъров изрази мнение, че вариантът петте регионални депа да приемат количества от балираните отпадъци е бил най-добрият. Анализът показа, че щяха да бъдат запълнени по 20 на сто от капацитета им, а Столичната община поемаше ангажимент след изграждането на завода да преработи същите количества отпадъци от тези общини, обясни Джевдет Чакъров. Сега, след отказа на Пловдив, Севлиево и Монтана да приемат част от отпадъците, този вариант вече няма как да се реализира, допълни той. Не трябва да се прехвърля проблемът към правителството или към общината, ако искаме да има решение, трябва да обединим усилията си и ние го правим, беше категоричен министърът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg