Общините не са настроени негативно към Бургас-Александруполис

509
Общините не са настроени негативно към Бургас-Александруполис

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов се срещна с кметове на общини, през чиито територии се планира да преминава трасето на петролопровода „Бургас- Александруполис”.

На срещата присъстваха кметовете на Камено Стефан Бонев, Тодор Пройков – на община Средец, Христо Христов, кмет на община Болярово, Евтимия Карачолова на Тополовград и Георги Манолов на Свиленград.

По-рано ръководството на МРРБ се срещна и с кмета на Бургас Димитър Николов.

Министър Гагаузов представи пред кметовете на петте общини основните параметри на проекта за изграждане на петролопровода, ползите за България като държава и за отделните общини в частност. Той припомни, че се предвижда част от средствата, които държавата ще получава от транзитни такси, да остават в общините, през които ще минава тръбата.

„Надяваме се, икономическите ползи от проекта да са за общините, а стратегическите за държавата”, каза министър Гагаузов. Той припомни, че няма да се правят компромиси с екологията и съоръженията ще се изграждат по най-модерни и ефективни технологии.

Кметовете заявиха, че в общините няма негативни настроения срещу изграждането на петролопровода и предложиха конкретни проекти, които биха могли да се реализират със старта на строителството – използване на хотелски бази, изграждане на модерен медицински център, закупуване на техника за поддръжка на пътищата.

Кметовете подкрепиха идеята между българските общини и гръцките общини от област Еврос в Гърция, през чиято територия преминава петролопровода до Александруполис, да се създаде сдружение или асоциация. Така местните власти ще могат да обсъждат заедно строителството на петролопровода, да обменят опит и практики не само за този проект, а и по проекти, свързани с усвояване на средства от еврофондовете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg