Общинските дружества с печалба от 4.268 млн. лв. за 2006 г.

462
Общинските дружества с печалба от 4.268 млн. лв. за 2006 г.

Два пъти се е увеличила печалбата на общинските дружества през миналата година, каза на пресконференция днес заместник-кметът по финанси на София Минко Герджиков. Печалбата, отчетена в балансовите отчети на фирмите, възлиза на 4.268 млн. лв., допълни той.

Столичната община е собственик на 31 фирми с около десет хиляди работещи в тях, като средната заплата за миналата година е 485 лева. Най-високи са средните заплати в "Софийски имоти" - 734 лева, както и в "Софинвест" - 752 лева.

От общинските фирми най-висока печалба е формирана в "Чистота Искър" (1.68 млн. лв.), "Паркинги и гаражи" (1.325 млн. лв.), "Софийски имоти" (578 хил. лв.) и "Софинвест" (428 хил. лв.).

Намалението на общинските дружества, които стопанисват общинските пазари, също е дало резултат, каза Минко Герджиков - формираната печалба е общо половин милион лева.

Заместник-кметът по финанси на София каза, че ще бъде предложено да не бъде освободен от отговорност управителят на "Пазари "Север" Мария Гулева заради лоши финансови резултати на дружеството. Седемдесет хиляди лева от фирмата са похарчени за сметки на служебни мобилни телефони, същата сума е дадена и за гориво на шест автомобила. За спонсорства, дарения и реклами от "Пазари Север" са дали други 58 хиляди лева, поясни Минко Герджиков.

С отрицателен финансов резултат са общинските фирми "ВиК", "СКГТ", "Трансенергоремонт" (от една седмица вече – приватизирана), "Въжени линии", "Метрополитен", но според заместник-кмета Герджиков обяснението за отрицателните резултати е в инвестициите, които се налага да бъдат направени от тях.

Минко Герджиков припомни, че отново ще се търси вариант Столичният общински съвет да одобри нова методика за назначаване на съвети на директорите в общинските фирми. Според Герджиков най-подходящото е съставът на съветите да бъде формиран от трима
души - по един юрист, финансист и специалист по дейността на дружеството. Изборът на изпълнителен директор трябва да се извършва чрез конкурс, каза още Герджиков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg