Общият показател на бизнес климата у нас за август се понижава с 1.9 пункта

406
Общият показател на бизнес климата у нас за август се понижава с 1.9 пункта

През август 2007 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.9 пункта в сравнение с предходния месец. Въпреки намалението спрямо юли, което се дължи на по-умерените мнения на мениджърите от почти всички отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ - промишленост, строителство и сектора на услугите, стопанската конюнктура в страната остава благоприятна.

След три поредни дългосрочни максимума за последните 13 години, през август “бизнес климатът в промишлеността” пада с 3.7 пункта под юлското си равнище поради изместване на мненията за бизнес ситуацията в предприятията от оптимистични към по-умерени оценки и очаквания.

Същевременно мненията на мениджърите относно настоящата и очакваната производствена активност са по-оптимистични, което е съпроводено и с по-благоприятни оценки за настоящото ниво на поръчките от чужбина.

През август 2007 г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, независимо че в сравнение с предходния месец съставният показател “бизнес климат в строителството” се понижава с 2.2 пункта. Това понижение се дължи изцяло на изместването на очакванията на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от “подобрение” към “запазване на същото” бизнес състояние. Подобно изместване към по-умерените мнения се наблюдава и при очакванията за строителната активност през следващите три месеца.

Най-голяма пречка за развитието на бизнеса в отрасъла остава конкуренцията в бранша. През последния месец обаче, все повече мениджъри посочват ”несигурната икономическа среда” и ”недостига на работна сила” като фактори, затрудняващи дейността, което е съпроводено и с намерения за допълнително наемане на работна ръка през следващите три месеца.

По отношение на продажните цени в строителния отрасъл, последните бизнес анкети отчитат значителни инфлационни очаквания.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” през август 2007 г. запазва нивото си от предходния месец. Положителни са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на търговските предприятия, като очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи на същото равнище (61.2% от предприятията) или да се подобри (36.0%).

Същевременно търговците на дребно предвиждат през следващите три месеца запазване както на обема на продажбите, така и на обема на поръчките към доставчиците. Относно продажните цени, оценките и очакванията на търговците на дребно са в посока на увеличение.

През август 2007 г. стопанската конюнктура и в сектора на услугите остава благоприятна, като съставният показател “бизнес климат” запазва приблизително юлското си равнище. Мениджърите са по-умерени в прогнозите си както за очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца, така и по отношение на очакваното търсене на услуги. Същевременно оценките и очакванията им за заетите в отрасъла значително се подобряват.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg