Общият показател на бизнес климата в страната се понижава с 0.8 пункта за април

305
Общият показател на бизнес климата в страната се понижава с 0.8 пункта за април

През май 2007 г. стопанската конюнктура в страната остава благоприятна. Общият показател на бизнес климата се понижава с 0.8 пункта спрямо април, но е само с 1.1 пункта под достигнатия преди два месеца дългосрочен максимум (50.7%) за последните 13 години, съобщават от НСИ.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” е с 2.0 пункта над априлското си равнище и бележи нов дългосрочен максимум (51.0%) от 1994 г. насам. Това подобрение се дължи изцяло на повишения оптимизъм в очакванията на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

По-оптимистични са и оценките на мениджърите за настоящото ниво на поръчките от страната, докато поръчките от чужбина, в сравнение с месец назад, запазват нивото си. Последната промишлена анкета показва положителни очаквания и за развитието на дейността през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и слабостите в икономическото законодателство продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. Същевременно, от декември 2006 г., се наблюдава тенденция на увеличение на относителния дял на предприятията, при които проблемът, свързан с недостига на работна сила се засилва.

Относно продажните цени 82.4% от промишлените предприятия предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Повишеният оптимизъм в оценките за настоящото бизнес състояние и в очакванията за шест месеца напред покачват през май равнището на “бизнес климата в строителството” с 1.4 пункта спрямо предходния месец.

Мениджърите са оптимисти и по отношение на настоящата и очакваната строителна активност през следващите три месеца. Същевременно обаче, има известно увеличение в броя на клиентите със закъснения в плащанията.

В сравнение с април по-малко предприятия са посочили конкуренцията в бранша, цените на материалите и неблагоприятните климатични условия като фактори, затрудняващи дейността им през последния месец, докато икономическата среда се оценява като по-несигурна, в сравнение с предходния месец, а и затрудненията, свързани с недостатъчното търсене се увеличават.

Относно продажните цени, 72.1% от строителните предприемачи очакват равнището им да се запази през следващите три месеца.

През май съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 4.9 пункта, поради изместване на оценките и очакванията за бизнес състоянието на предприятията от “по-добро” към запазване на “същото” бизнес състояние.

Независимо от това, равнището на показателя остава високо и е с 23.5 процентни пункта над дългосрочната средна. По мнение на търговците на дребно продажбите през последните три месеца са се повишили, като прогнозите им са достигнатият обем да запази равнището си и през следващите три месеца.

Основни фактори, ограничаващи в най-голяма степен развитието на бизнеса в отрасъла, остават конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, посочени съответно от 45.6 и 35.9% от предприятията.

Последните бизнес анкети регистрират очаквания за запазване на цените в търговията на дребно през следващите три месеца.

Стопанската конюнктура в сектора на услугите през май остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат” пада със 4.5 пункта. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състоянието на предприятията в бранша са по-умерени в сравнение с април.

Настоящото търсене на услуги в сектора се запазва спрямо месец назад, докато прогнозите са то да нарасне през следващите три месеца. По мнение на стопанските ръководители заетите в отрасъла през последните три месеца са се увеличили, а и намеренията им са за допълнително наемане на работна сила през следващите три месеца.

Най-сериозен проблем, затрудняващ дейността на предприятията продължава да е конкуренцията в бранша, посочен от над 2/3 от предприемачите в сектора на услугите. Относно продажните цени повечето от мениджърите (75.3%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg