Общо 125 км нови магистрали пуснати от началото на мандата на правителството

394
Общо 125 км нови магистрали пуснати от началото на мандата на правителството

Разходите за пътища, магистрали и други инфраструктурни проекти са в пъти по-високи, в сравнение с 2000 г., а обемът на строителните работи през тази година е най-високият от края на 80-те години насам, заяви премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата Евгени Чачев. Тази политика е резултат именно от приетата от правителството Национална стратегия за реализация на националните инфраструктурни обекти с ясна визия и с разпределение на възможните ресурси за финансиране на една или друга инфраструктура, посочи министър-председателят.

Пред депутатите премиерът се спря върху някои от основните инфраструктурни проекти, осъществени до момента от правителството. В транспортния сектор се изпълняват общо 82 проекта с обща индикативна стойност близо 3.5 млрд. евро, в това число 37 проекта в ЖП инфраструктура на стойност 921 млн. евро, подчерта премиерът. Като по-важни сред тях той посочи „Реконструкция и електрификация на ЖП линия Пловдив-Свиленград”, „Дунав мост при Видин-Калафат”, „Интермодален транспортен терминал в София”. Сключен е договор за изготвяне на инвестиционния проект и тръжната документация. През 2006 г. започнаха подготвителни действия за концесиониране на Централна ЖП гара София и Централна ЖП гара Пловдив, допълни министър-председателят.

В сектор „Пристанища за обществен транспорт” проектите възлизат на обща индикативна стойност в размер на 333 млн. евро, каза още премиерът Сергей Станишев. Сред тях той открои проекта за „Разширение на пристанище Бургас” – през 2006 г. е завършен и въведен в експлоатация новият терминал на пристанище Бургас; през 2007 г. - респективно новият вълнолом. Подписан е договор за драгиране на подходния канал. Изграждат се „Терминали за обработка на контейнери в пристанищата Бургас и Варна” и „Зимовник за презимуване на 39 речни кораба на р. Дунав, край Русе”.

В областта на летищата за обществен транспорт премиерът подчерта въведения в експлоатация обект „Реконструкция, развитие и разширяване на Летище София” с индикативна стойност – 210 млн. евро. През 2006 г. бе сключен концесионен договор за летище Бургас и летище Варна. Започнаха подготвителните действия за концесиониране на летище Русе, припомни още премиерът.

Общо 29 са проектите в сектор „Републикански пътища”, финансирани с близо 900 млн. евро публични средства. Строи се АМ „Люлин”, която ще позволи да се реши проблемът с коридора през София към Солун, каза министър-председателят. Тя ще бъде реализирана предсрочно. Строи се и АМ „Марица” и до края на годината ще бъдат пуснати в експлоатация още 20 км. Ще продължи реално и работата по магистралите „Тракия” и „Струма”.

Премиерът се спря още и върху по-важни проекти в областите събиране, пречистване и отвеждане на отпадъците, третиране на отпадъци, инфраструктура за питейно водоснабдяване, енергетиката, в т. ч. програмата за модернизация на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй”, изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ „Марица-изток 1” и много други.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg