Общо 131 държавни служители са уволнени заради корупция през 2007 г.

404
Общо 131 държавни служители са уволнени заради корупция през 2007 г.

Общо 131 държавни служители са уволнени заради корупция през 2007 година - това каза министърът на вътрешните работи Румен Петков на открито заседание на правителствената Комисия за противодействие и превенция на корупцията. От тях 43 са от системата на МВР.

В комисията за подадени 136 сигнала за корупция, съобщи Николай Георгиев - главен секретар на комисията и директор на дирекция "Главен инспекторат" в Министерския съвет. Нито един от сигналите не е срещу министър или заместник-министър, допълни той.

Сред сигналите, посочени от Георгиев, е спирането на работа на лабораторията за проверки на горива към Държавната агенция по метрология и технически надзор за две години, през който период служителите там са получавали заплати. Има решение на премиера Сергей Станишев за смяна на ръководството на агенцията, каза Георгиев.

Потърсена от репортер на БТА за коментар Олга Манафова - председател на агенцията, каза, че инспекторатът на Министерството на икономиката и енергетиката е направил проверка на лабораторията в началото на 2007 година и предписанията се спазват. Новата техниката за лабораторията е доставена през миналата година, а през тази година е направен ремонт на помещенията, където тя ще се помещава и персоналът е обучаван. Очаква се в началото на 2008-а лабораторията да получи акредитация за работа, добави Олга Манафова и изрази учудване, че се иска смяна на ръководството на агенцията.

Министър Румен Петков съобщи още, че са постъпили 65 сигнала за корупционни действия на служители от МВР по анонимните телефонни линии. Допълнително чрез Интернет на страницата на МВР са получени още 205 сигнала.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg