Общо 14 компании подадоха оферти в търга за продажбата на електроенергия от ТЕЦ Варна

387

Четиринайсет български и чуждестранни компании проявиха интерес за закупуване на електроенергия от ТЕЦ Варна през 2008 г. Общото търсене надхвърли почти четири пъти капацитета от 200 МВт, предложен в търга организиран от ЧЕЗ Трейд България. Участниците подадоха 60 оферти за общо 790 МВт мощност.

Една от 14-те компании, които заявиха интерес, не подаде изискваната тръжна документация. В резултат, за предложената мощност наддаваха тринайсет участници с редовни лицензи за търговия с електроенергия. Офертите на пет от тях бяха приети, като цялото количество електроенергия, което ще бъде произведено от 200-те МВт, беше продадено в търга. Предложената в офертите средна цена за закупуването на електроенергия от ТЕЦ Варна е значително по-висока от регулираната цена, на която електроцентралата продава на НЕК в момента.

„Големият брой на офертите не ни изненада. Още през тази година имаше голям интерес към закупуване на електроенергия от ТЕЦ Варна от страна на търговците. Силният интерес за купуване потвърждава, че в Европа има недостиг на електроенергия, причинен както от намаляването на производствения капацитет, така и от бързото нарастване на потреблението на електроенергия в целия континент и най-вече на Балканите”, заяви Михал Скалка, директор отдел Търговия на CEZ a.s.

ЧЕЗ Трейд България обяви на 3 октомври 2007 г. търг за продажба на 1 756 800 МВтч електроенергия от ТЕЦ Варна, която ще бъде доставяна през 2008 г. За осигуряване на производството централата ще използва 200 МВт от инсталираната си мощност от 1 януари до 31 декември 2008 г. Целта на този търг е да допринесе за либерализирането на българския енергиен пазар. Тъй като това е първата подобна процедура в страната, преди обявяването й ЧЕЗ извърши предварителен правен анализ с помощтта на външен консултант, за да проведе търга изцяло в съответствие с нормативната уредба в сектора на енергетиката.

Договорите с купувачите ще бъдат подписани до 27 ноември 2007 г., а доставките на елекроенергия от ТЕЦ Варна ще започнат от 1 януари 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg