Общо 19 912 млн. лева разпредели Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане

607
Общо 19 912 млн. лева разпредели Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане разпредели 19 912 137 лв. за извършване на аварийно-възстановителни дейности на министерства, институции и на 76 общини в 24 области на страната. Комисията разгледа общо 509 постъпили искания за финансиране, от които 420 бяха одобрени, предаде БТА по ифнормация от Министерството на извънредните ситуации.

Междуведомствената комисия е отпуснала средства за възстановяване на щетите от интензивните валежи и силните ветрове от януари до май т. г. в общините Провадия, Свищов, Сухиндол, Белоградчик, Козлодуй, Ловеч, Луковит, Ковачевци, Кнежа, Етрополе, Никопол, Карлово, Кубрат, Никола Козлево, Хитрино, Ардино, Кирково, Неделино, Чепеларе и др. Те са предвидени за възстановяване на жилищни и обществени сгради, храмове и инфраструктурни обекти.

Осигурени са 540 715 лева за 186 жилищни и 10 обществени сгради на община Завет, област Разград. Средствата се отпускат за закупуване на строителни материали и за преодоляване на последиците от ураганния вятър през април тази година в град Завет и село Острово.

За възстановяване от интензивните валежи и ураганния вятър през април са отпуснати средства и за 14 жилищни сгради в село Сеново, община Ветово. Предвидените 149 214 лв. за 14 жилищни сгради и осем административни и инфраструктурни обекти в община Цар Калоян са за преодоляване на последиците от интензивните валежи през август 2007 г.

Общо 222 са жилищните сгради засегнати от природните бедствия, за които Междуведомствената комисия разпределя средства за възстановяване и подпомагане.

Средства са отпуснати и за изграждане на два сглобяеми моста над река Яденица в Белово и река Чепинска в село Драгиново, община Велинград. Десетте сглобяеми моста са дарение от Франция.За общините Ботевград и Горна Малина са предвидени три от тях - на река Осеница в село Врачеш, на река Бебреш в село Скравена и на река Азмака в село Белопопци. Останалите сглобяеми мостове ще бъдат изградени на река Черна в Смолян; на река Равна в село Голяма Раковица и река Лесновска в село Доганово, община Елин Пелин, на река Марица в Костенец и на река Гълъбовска в село Гълъбовци, община Сливница.

Отпуснатите средства за превантивни дейности на общините Кресна, Сатовча, Малко Търново, Кърджали, Брацигово, Провадия, Кюстендил, Свиленград, Божурище и др. възлизат на стойност от 6 626 072 лева. Предвидени са за изграждане, укрепване или реконструкции на подпорни стени, за възстановяване покривни конструкции на административни сгради, за укрепване на свлачища и за корекции на дерета.

Общо 929 161 лeва са предназначени за разплащане на непредвидени разходи за спасителни и аварийно-възстановителни работи, като разчистване на кални и скални маси в община Габрово, за неотложни аварийни работи след обилните снеговалежи - разчистване на пътища и извличане на закъсали автомобили през януари 2008 г. в община Добрич, за разчистване ледоход по река Белица и др.

Междуведомствената комисията отпусна и 2 135 199 лева на министерства и ведомства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg