Общо 2460 акта за нарушения съставиха данъчните в София през 2007 г.

370
Общо 2460 акта за нарушения съставиха данъчните в София през 2007 г.

2460 акта за нарушения съставиха инспекторите от отдел „Оперативни проверки” на столичната дирекция на НАП през 2007 г., съобщиха от там. Извършват се ревизии на търговци, укрили големи обороти, информира БГНЕС.

Неиздаване на касови бележки, липса на контролни ленти, на дневни или месечни отчети, манипулиране на фискалните устройства, водене на „черни тетрадки” за отчитане на приходите, липса на трудови договори, неподадени данни към НАП за наетите служители и неплатени осигуровки за тях – това са най-честите нарушения, установени от инспекторите. В резултат на извършените 11 439 проверки са издадени 2460 акта за установени административни нарушения.

Инспекторите са засекли повече от 1200 работещи без трудови договори или без подадени за тях осигурителни декларации от работодателите им. За последните шест месеца, в резултат на проверките са установени укрити обороти за 3 млн. лв. Половината от тях са укрити от търговец на месни продукти с няколко магазина в София. В друг столичен обект за месец електронните фискални устройства са отчели 15 пъти по-малък оборот.

При съвместна проверка със служители на МВР и прокуратурата са иззети компютрите и черните тетрадки на фирмата. Установено е, че реалният размер на оборота е 109 000 лв., а не 7000 лв., каквито са били показанията на фискалните устройства. Общо укритите обороти в този обект за последните шест месеца са около 600 000 лв. Случаят е предаден на прокуратурата. Черни тетрадки за отчитане на оборотите, манипулирани фискални устройства, които занижават оборота 4-5 пъти са намерени и в други от проверяваните търговски обекти. При проверка на станция за метан съвместно със служители на МВР и Държавната агенция за метрология и технически надзор са констатирани големи счетоводни несъответствия.

Размерът на укритите обороти само за последните шест месеца е 360 000 лв. Този случай също е предаден на прокуратурата. Засечена е фирма с три бензиностанции, укрила обороти и ДДС в големи размери. Укритият от фирмата оборот за шестте месеца е 40 000 лв. Инспекторите са установили, че софийска аптека издава на клиентите само приходни касови ордери и по този начин укрива обороти по около 6 000 хиляди лева на месец. Укриване на големи доходи е установено и при проверката на две автошколи, на две фирми за Интернет доставки, на медицински център в район „Искър” и т. н. Ревизия на дружество за доставка на интернет е установила 27 000 лв. допълнителни задължения по ЗДДС.

При проверката на дружеството инспекторите от ТД на НАП София град са установили, че са укрити доходи за 120 000 лв. за осем месеца. Масираните проверки за спазване на данъчното и осигурително законодателство продължават, уверяват от НАП. Само през първите два месеца на 2008 г. инспекторите от „Оперативни проверки” на столичната дирекция на НАП са съставили 453 акта. Повече от половината от тях са за неиздаване на касови бележки. Проверени са 2008 обекта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg