Общо 38 млн. лв. по ОПАК са за проекти на съдебната власт

371
Общо 38 млн. лв. по ОПАК са за проекти на съдебната власт

Тази година по Оперативната програма „Административен капацитет” (ОПАК) ще бъдат отворени 5 конкурса за проекти на органите на съдебната система на обща стойност 38 млн. лв. От тях 15 млн. лв. са предназначени за съдилищата и 23 млн. лв. – за т. нар. конкретни бенефициенти по ОПАК. Министърът на правосъдието Миглена Тачева и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев откриха днес в Националния институт на правосъдието информационен ден по ОПАК. Форумът е предназначен за институциите на съдебната власт и целта е представянето на оперативната програма и възможностите за кандидатстване по нея с проекти, информират т МС.

Цялата съдебна власт заслужава проектите ни да бъдат успешни, каза министър Тачева. Министър Василев призова магистратите към изключителна прецизност при подготовката им, тъй като досегашният опит отчита провал на половината от кандидатите още при подаването на документите поради техническа неизрядност в тях.

Тази година органите на съдебната система ще могат да кандидатстват с проекти през май и октомври, когато стартират нови процедури по ОПАК. По проекта бенефициенти могат да бъдат Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към него, ВКС, ВАС, Прокуратурата на Р България и Националната следствена служба.

Примерните допустими дейности са повишаване на доверието на гражданите и бизнеса в съдебната система и подобряване организацията на работните процеси в нея; подобряване и прилагане на законодателството за съдебната система; организационно развитие и координация на структурите на съдебната система; отчетност, прозрачност и достъп до информация на дейността в съдебната система; антикорупционни практики; подобряване квалификацията на магистратите и съдебните служители и развитие на цялостна политика за управление на човешките ресурси в съдебната система; повишаване ефективността и прозрачността в дейността на съдебната власт чрез въвеждането на интегрирани автоматизирани информационни системи; усъвършенстване на информационните системи на органите на съдебната власт; оперативна съвместимост в съдебната система; е-правосъдие.

ОПАК е една от седемте оперативни програми на Европейската комисия, насочена към държавната администрация на централно, областно и общинско ниво, органите на съдебната система и структурите на гражданското общество. За периода 2007-2013 г. по нея могат да бъдат усвоени средства в размер на 181 милиона евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg