Общо 44% от българите нямат отговор за ползата и вредата от членството в ЕС

646
Общо 44% от българите нямат отговор за ползата и вредата от членството в ЕС

Според 27 процента от хората България е имала полза от членството в Европейския съюз през тази година, показват данните от национално представително изследване на агенция "АССА-М" в края на първата година от членството на България в ЕС.

Проучването беше представено при откриването на Европейския информационен център на евродепутата Илияна Йотова в София. На откриването на офиса присъстваха
заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов, български евродепутати, председателят на Градската организация на БСП в София Румен Овчаров и членове на Градския съвет на партията.

Информационният център ще предоставя информация за европейските институции, решенията на ЕС, обсъжданите въпроси в комисиите на Европейския парламент, ще организира дискусии и семинари, обясни Илияна Йотова. Тя посочи, че предстои откриването на такива центрове в Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Русе. На 14 декември във Велико Търново ще се проведе първият голям семинар за представители на малкия и средния бизнес.

Според представеното изследване на агенция "АССА-М" 21 процента от българите смятат, че България е имала вреда от членство, а 8 на сто отчитат и полза, и вреда. 44 процента от запитаните не са отговорили, което според социолога Михаил Мирчев показва, че житейските сфери, личният живот на хората е откъснат от живота на обществото и на държавата. 44 процента от запитаните са умерени оптимисти по въпроса дали България реално печели или губи от членството в ЕС.

12 на сто смятат, че страната ни реално печели от еврочленството, а 11 процента са на противоположното мнение. 34 на сто от запитаните са умерени песимисти, което според Михаил Мирчев не е за пренебрегване, тъй като именно оттук идва енергията на стачките. Между 10 и 17 процента от българите не виждат печалба от членството в ЕС в перспектива от 7 до 10 години и са склонни да симпатизират на антисистемни и радикални
партии, отбеляза Мирчев.

33 процента от българите не се чувстват европейци, в голяма степен такива се чувстват 39 на сто от хората, в малка степен - 28 на сто. Екскурзии в страната и извън нея си
позволяват 10 процента от българите, показва изследването.

45 на сто от хората посочват, че не могат да пътуват семейно, поради липса на достатъчно средства, а 19 процента пътуват рядко. По думите на Михаил Мирчев тези хора са закрепостени в България по икономически причини. Той посочи, че само при служебните пътувания има увеличение.

Според 66 на сто от хората повишението на цените през 2008 г. ще бъде по-голямо в сравнение с това през тази година и 42 процента не знаят как ще се справят с голямото поскъпване.

Според 39 процента от българите у нас изобщо няма защита на правата на купувача. Като причина за растежа на цените през последните месеци 25 процента от хората посочват изкуственото завишаване на цените от търговците с цел по-голяма печалба, 16 процента - влизането ни в ЕС.

18 процента от семействата имат близки в чужбина. Изследването показва, че 5 на сто от хората разчитат на средства от роднини в чужбина, а само 1 процент е потокът на средствата от България към чужбина. 43 процента от българите посочват, че биха рискували да работят или учат далече от семейството и приятелите си, 57 на сто са на противоположното мнение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg