Общо шест чуждестранни борси с интерес към държавния дял на БФБ-София

548
Общо шест чуждестранни борси с интерес към държавния дял на БФБ-София

Общо шест чуждестранни борси и обединения проявиха интерес към държавния дял на Българска фондова борса и/или сътрудничество с нас през последните месеци, каза Румен Соколов, главен експерт „Привличане на емитенти” БФБ-София, по време на втората регионална кръгла маса, проведена във Велико Търново на тема "Българската фондова борса и бизнесът - партньори в Европейския съюз".

Това са
"Дойче бьорзе", скандинавската OMX, гръцкият оператор "Хеленик иксчейнджис", Виенската фондова борса, "Борса италиана" и Варшавската борса, чиито представители се срещнаха с ръководството на БФБ-София през седмицата.

”Освен интересът към държавния дял на БФБ-София, се наблюдава и увеличаване на заинтересоваността към листване от непубличните компании, като през изминалата година са реализирани 8 вторични публични предлагания и 4 първични публични предлагания,” допълни Соколов.

Според него вече е проявен и интерес от публични компании за листване на международни борси, като това ще е възможно с издаването на единния паспорт, т.е. български компании ще имат възможността да се листват на фондовите борси от ЕС с проспект, одобрен от Комисията за финансов надзор, а чуждестранни компании ще могат да се листват в нашата страна.

Главният експерт на борсата смята, че с присъединяването на страната ни към ЕС се увеличава възможността за поява на финансови инструменти, различни от акциите и облигациите, които в момента се търгуват на фонсовата борса.

* Министерството на финансите притежава 43.97% от капитала на БФБ-София, докато инвестиционните посредници и банките имат други 38.84 на сто. На проведеното на 20 юни 2006 г. общо събрание бе гласувано решение за увеличение на капитала от 293 хил. лв. до 5.868 млн. лв. за сметка на Фонд „Резервен”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg