Общото промишлено производство нараства с 5.2% към февруари

467
Общото промишлено производство нараства с 5.2% към февруари

По предварителни данни за февруари месечни индекси на производството и продажбите в промишлеността скачат съответно с 5.2% и 11% на годишна база, сочат изнесените днес данни от Националния статистически институт (НСИ).

Общото промишлено производство за февруари по първоначална информация, спрямо същия месец на 2007 г., нараства с 5.2%. Индексът на производството се определя в голяма степен от индекса на преработващата промишленост, който през този февруари бележи ръст от 9% спрямо февруари 2007 г.

Значимо е увеличението при производството на машини, оборудване и домакински уреди - с 32.5%, производството на електрически машини и апарати - с 26.5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 22.1%.

Общото промишлено производство през февруари 2008 г. спрямо януари 2008 г. има увеличение с 4.6%. Производството в преработващата промишленост спрямо януари нараства с 10%.

Увеличение има при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 36.9%, производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 29.7%, производството на облекло, вкл. кожено - с 15.5%. Тук е мястото да се уточни, че цифрите за февруари са предварителни, а за януари данните са окончателни.

Що се отнася до индекса на приходите от продажби в промишлеността по предварителни данни през февруари 2008 г. постъпленията се увеличават с 11%, сравнявани на годишна база.

Приходите от продажби в преработващата промишленост през февруари 2008 г. спрямо същия месец на 2007 г. нарастват с 12.9%.

Спрямо съответния месец на 2007 г. най-голямо увеличение имат продажбите на инвестиционни продукти - с 26.2% и потребителските дълготрайни продукти – с 18.7%. Увеличението на продажбите на енергийни продукти е с 8%.

През февруари 2008 г. приходите от продажби нарастват спрямо януари 2008 г. с 5%. В преработващата промишленост през февруари 2008 г. спрямо предходния месец продажбите се увеличават със 7.2%.

Значително е нарастването на продажбите при: производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 28.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 25.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13.1%.

Месечните индекси на производството и продажбите измерват измененията в произведената продукция и приходите от продажби на промишлените предприятия.

Информацията е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за
краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода.

За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg