Обстановката в страната е нормална след валежите

648
Обстановката в страната е нормална след валежите

© МВР

На този етап обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци, съобщават от пресцентъра на МВР. Информацията е на ГД "ПБЗН" за обстановката в страната към 10.00 часа.

Според справката за извършените спасителни действия от 00.00 ч. на 2 декември до 6.00 ч. днес в Кюстендил са получени общо 19 сигнала за усложнена обстановка в областта. Обявено е частично бедствено положение за община Кюстендил и е въведен план за защита при бедствия в частта "Наводнение".

Вследствие на наводнение, предизвикано от повишаване на нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, освен екипи на "ПБЗН", е привлечена техника за НАВР от строителната фирма "Рила" - 2 багера, 3 камиона и кран. Прочистено е речното корито и т. нар. светли отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито. Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно, са били изтеглени на по-безопасно място и след понижаване на нивото на реката са се върнали по домовете си.

С техника на община Невестино е направено прочистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево.

В Дупница, на ул. "Васил Расолков", в непосредствена близост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на три метра от реката и поради опасност от подкопаване на основите й двамата живеещи в нея са евакуирани при роднини.

През цялото денонощие в критичните участъци на водоемите е организирано наблюдение.

В момента няма действащи екипи на "ПБЗН" на терен, обстановката се нормализира.

В Перник в пожарната са получени 97 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Те са били предимно за наводнени мазета и участъци от пътната инфраструктура. На терен са работили 8 екипа на "ПБЗН" с около 24 служители и с 8 автомобила. Най-тежка остава обстановката в кварталите "Мошино", "Изток" и "Клепало".

В София-град пожарните и спасителните екипи са реагирали на над 80 сигнала, извършени са 60 отводнявания, осигурени са 17 дежурства. Към момента има три сигнала за наводнени мазета, приземен етаж и дворове. По-критична точка остава яз. "Суходол", където на място има екип с хидромодул на ССОД. Нивото на водоема към момента е в норма. При необходимост се изпуска контролирано.

Обстановката се нормализира в останалите критични участъци. Продължава контролът по критичните точки на нивата на реките и язовирите.
Към момента обстановката на територията на област Монтана е нормализирана. Няма действащи екипи на "ПБЗН". Валежите са спрели, създадена е организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири. В Берковица пожарни и спасителни екипи са извършили 5 отводнявания на мазета на жилищни сгради, във Вършец - 9 подобни операции.

В Смолян са постъпили 25 сигнала, предимно за наводнени мазета, пътни участъци и отстраняване на опасни предмети.

Към 21.15 ч. на 2 декември със заповед на кмета на община Смолян, в следствие на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието на р. Черна и р. Бяла, е обявено бедствено положение на територията на цялата община Смолян. Мобилизирани са фирми, разполагащи с подходяща техника за отпушване на дерета и корита на реки.
Към момента обстановката е нормална, водите в речните корита са повишени, но няма преливане на водоеми. Направена е организация кметските наместници да следят за нивото на реките.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...