Обвиняват шефа на фонд "Земеделие" за злоупотреби при сключване на сделки

460
Обвиняват шефа на фонд

Изпълнителният директор на фонд „Земеделие" Асен Друмев е обвинен в сключване на неизгодна сделка за наем на офиси.

Късно вчера той е подал молба за 60-дневен отпуск, считано от днес и е получил разрешение. Друмев ще бъде заместван от Радослав Иванов и Ализан Яхова, заместник-изпълнителни директори на фонда.

От пресцентъра на земеделското министерство съобщиха, че министър Нихат Кабил, който е и председател на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) е свикал вчера вечерта извънредно заседание на УС на фонда, по молба на изпълнителния директор Асен Друмев.

Молбата на Асен Друмев е свързана с дознание на ГДБОП, във основа на което на 05.03.2007 г. е привлечен като обвиняем за сключена неизгодна сделка (договори за наем на офиси на Разплащателната агенция, които вече действат).

Пред Управителния съвет Асен Друмев е пояснил, че излизайки в отпуск, временно се самоотстранява от длъжност, като негова воля и желание е да не възпрепятства съдебните процедури.

Пред членовете на съвета Асен Друмев е разяснил, че обвинението не е свързано нито с прилагането на програма САПАРД, нито с разследването на ОЛАФ, нито с каквито и да било финансови схеми за подпомагане. Става въпрос за наемане от страна на ДФ „Земеделие" на офиси в градовете Пловдив и Разград, които вече се ползват от регионалните звена на Разплащателната агенция.

Според обвинението офисите са наети от частни собственици, на които неправомерно част от наема е изплатен авансово.
Според Друмев авансовите плащания са били направени с цел средствата по тях да бъдат ползвани за извършване на ремонти от страна на собствениците, които са документирани и приспаднати от общия размер на наемите.

Земеделският министър Нихат Кабил уведоми, че ще поиска извънреден одит на фонд „Земеделие" от Сметната палата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg