Обявиха част от имената на агентите на ДС в печатните медии

1744
Обявиха част от имената на агентите на ДС в печатните медии

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на 328 лица от 20 печатни издания по чл. 3, ал. 2, т. 1 - собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в печатни издания, съобщиха от комисията.

Сред имената са: Евгений Драгомиров Дончев, зам. главен редактор на вестник „Класа", който е бил секретен сътрудник на ДС и ПГУ с псевдоним Рилски; Милен Богомилов Герасимов, собственик в "Класа България" ЕАД, който е бил секретен сътрудник, агент на ДС, ВГУ-II-II с псевдоним Аспарух; Горан Георгиев Готев, зам. главен редактор на вестник „Земя", бил е щатен служител на ДС, ПГУ; Димитър Христов Иванов, щатен служител на ДС, управление VI, собственик в "Коопмедия" ООД и член на редакционния съвет на вестник „Земя"; Чавдар Атанасов Добрев, политически коментатор във вестник „Земя", секретен сътрудник в Първо главно управление - ДС, ХІV отдел с псевдоним Димитър.

Сред обявените имена са и на Анели Аспарухова Бачева - Баткова, зам. главен редактор от 1992 г. до 2008 г. на вестник "Седмичен труд". Собственикът в "Медиа холдинг" АД и директор от 1997 г. Тошко Николов Тошев е бил секретен сътрудник, съдържател на явочна квартира в СГУ на МВР-ДС-II-II; СГУ на МВР-ДС-I-II с псевдоним Бор. Зав. отделът на вестник „Монитор" и бивш генерален директор на БНР Вечеслав Ангелов Тунев е бил щатен служител на РУ-ГЩ ДС и секретен сътрудник, агент в управление III, отдел I, отделение 3 на ДС с псевдоним Радев. Виктор Исак Самуилов, редакционен директор до 31.08.2007 г. на в. „Монитор" е бил секретен сътрудник, съдържател на явочна квартира в ДС, ВКР-I-II с псевдоним Марица.

Сред коментаторите на „Монитор" е и Юрий Леонов Асланов, който е бил секретен сътрудник с псевдоним Виктор в РУ на ГЩ. Бившият главен редактор на „24 часа" и „Поглед" Валери Георгиев Найденов е бил секретен сътрудник, агент в ДС, управление II-IV-I с псеводним Сашо. Министърът без портфейл Божидар Димитров, който е бил член на редакционния съвет на в. „Поглед", е бил секретен сътрудник и агент в ДС, ПГУ; ВГУ-II-IV с псевдоними Кардам; Тервел; Телериг. Бившият главен редактор на в. „Поглед" Евгений Дончев Станчев е бил секретен сътрудник, агент в ДС, управление II-II-II с псевдоним Кирил.

Сред обявените имена са на Милен Атанасов Вълков, Веселин Ангелов Марков, Евгений Пенков Еков, Красимир Миланов Георгиев, Павел Апостолов Пашев, Веселин Георгиев Константинов, Георги Георгиев Марков, Георги Петров Бакалов, Милен Тодоров Гетов, Снежанка Цокова Тодорова-Федотова, собственик в "Поглед медия" ЕООД, като прави впечатление големия брой на агенти във вестника с марката на Съюза на журналистите. Уляна Велизарова Попова - Петрова с псевдоним Велина е друго име от този вестник. Политическият коментатор на вестник „Сега" Димитри Константинов Иванов е бил агент в ДС, управление Второ, отдел първи, отделение английско; управление II-VIII; управление VI-I-II; управление VI-I-I с псевдоним Стефан, а Димитър Ангелов Денков от същия вестник е бил агент с псевдоним Ваклинов. Добрин Памуков е агент Владо; Петков, а политическият коментатор на „Сега" Светослав Стефанов Терзиев е бил агент, секретен сътрудник с псевдоними Филип; Каменчев (Камен) в ДС, управление VI-I-I, управление VI-IХ-I, управление VI-I-V; ПГУ.

Журналистката от вестник „24 часа" Алексения Димитрова Куртева е била секретен сътрудник, агент в ДС, управление VI-II-I с псевдоним Владимир. Бойко Методиев Бойков е друго име от вестника, заедно с политическия коментатор Огнян Борисов Стефанов, който е бил секретен сътрудник, съдържател на явочна квартира в ДС, управление II-II-I с псевдоним Академик. Политическият коментатор Пенчо Златанов Ковачев от вестник „24 часа" е бил секретен сътрудник, агент в ДС, управление 06-07-02; управление 06-напр. "Т" с псевдоним Максим. От вестник "168 часа" е Лъчезар Любомиров Павлов, управител на вестника.

От вестник "Банкеръ" и вестник "Параграф 22" имената са на Александър Иванов Маринов, Красимир Томов Цанков и Цвети Павлов Геров. Проверката на печатните издания продължава. Комисията констатира непълно и неточно изпълнение на задълженията от страна на органите по чл. 21, ал. 2 и ал. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg