Обявиха група от 28 вековни дървета в Добричко за защитена

396
Група от 28 вековни дървета в Добричко е обявена за защитена със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Те се намират в землището на село Пленимир, община Генерал Тошево. Дърветата са от вида летен дъб и са на възраст около 200 години. Средната им височина е 20 метра, а обиколката на ствола 2,40 метра.

Обявените защитени дървета се вписват в регистри в министерството на околната среда и водите и съответната екоинспекция. На територията, контролирана от РИОСВ-Варна до момента има обявени 60 вековни дървета, като за област Варна те са 42, а за област Добрич - 18.

Собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, да уведомяват РИОСВ за настъпили промени в състоянието на обекта, да съгласуват дейностите, необходими за поддържане или възстановяване на състоянието на обекта и да осигуряват достъп на представители на инспекцията до имота за извършване на проверки по състоянието на защитените дървета.

За допуснати нарушения физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg