Очаква ли се скок на цените на месните и млечни продукти?

792
Очаква ли се скок на цените на месните и млечни продукти?

Представители на животновъдите, месо- и млекопреработватели и представители на големите търговски вериги в България ще се срещнат с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят основните проблеми на сектора.

Поскъпването на тока от 1 юли с 14 процента и прогнозите за лоша реколта на царевица и слънчоглед и увеличение на цените на фуражите, засилиха опасенията от предстоящ скок в цените на храните.

Вчера Консултативният съвет по зърното установи, че поскъпването на хляба няма да е двойно, както се смяташе, а ще е само с няколко стотинки. По думите на министъра на земеделието „реколтата на пшеница тази година е една от най-добрите в ЕС“, но не така стои въпросът с фуражната царевица и слънчогледа. Днес се очаква да станат ясни изводите за останалите браншове.

Пред БНР животновъдът Танчо Колев коментира преди срещата при премиера, че „от декември до сега изкупната цена на суровото мляко е 35% надолу. Фуражите са се вдигнали с 35% нагоре в последните месеци. Животновъдите в момента са в загуба около 70% от тяхната произведена продукция“, каза той.

Кирил Вътев – председател на Асоциацията на месопреработвателите, от своя страна обърна внимание на поскъпването на месото през последната година. Относно поскъпването на храните, Вътев коментира: „Няма как когато поскъпнаха горивата, когато електроенергията поскъпна, когато поскъпват и фуражите – това са обективни компоненти в цената на един продукт и няма как те да не се отразят. Той отбеляза, че във всички европейски страни промишлената електроенергия е значително по-евтина от битовата, защото това рефлектира върху цената на продуктите. В по-голямата част от ЕС ДДС за храните е до 10%, а в някои страни дори е 0.

„Всички се радваме, когато има ниски цени, но нека не забравяме, че когато в търговска мрежа цените падат, както сега статистиката отчита, че цените на храните са паднали с 2,5%, причината е в свитото потребление и за да могат да поддържат работни места и да могат да си обслужват кредитите, абсолютно всички се лишават дори от оставащите минимални проценти печалба, отказват се от развитие, от внедряване на нови технологии и от всичко онова, което е нормално да прави една фирма, за да се развива. Ниските цени на пазара водят до ниски доходи и съкращения на хора“, заяви той.

Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекопреработвателите посочи, че на днешната среща при премиера ще подкрепят идеята за намаляване на ДДС на храните. Според него няма никаква логика храните да са с еднаква тежест като другите стоки, които не са от първа необходимост.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg