Очаква ли се скок на въглеродните емисии след пандемията?

657
Очаква ли се скок на въглеродните емисии след пандемията?

© Pixabay

Сериозно повишение на въглеродните емисии в световен мащаб след пандемията от COVID-19 прогнозират от Международната енергийна агенция. На фона на икономическото възстановяване в развитите държави парниковите емисии през 2021 година ще се увеличат, но по всяка вероятност няма да надвишат нивата от 2019 година, показват изчисленията на агенцията, цитирани от BBC.

Годишното увеличение обаче ще бъде най-голямото в историята, предупреждават енергийните експерти. Една от основните причини за него се очертава да бъде увеличената консумация на въглища в Азия, която ще повиши глобалното потребление с 4.5 на сто.

Очаква се то да доближи пиковите си равнища от 2014 година.


Потреблението на "зелена" енергия също расте, като прогнозата на енергийната агенция е възобновяемите източници да генерират 30% от глобалното производство на електричество през 2021 година.

Заради карантината, наложена в много държави по света през 2020 година, потреблението на енергия регистрира най-силния си спад от Втората световна война насам. В резултат на това глобалните парникови емисии регистрираха понижение от 6%.

Някои наблюдатели се надяваха, че част от тези промени ще се запазят и по време на възстановяването след пандемията, но според прогнозата на Международната енергийна агенция подобен сценарий е малко вероятен.

В развиващите се страни търсенето на енергия расте с бързи темпове, като само за тази година се очаква повишение от 3.4%. В развитите икономики темповете на нарастване са доста по-слаби и там енергийната консумация през 2021 година се очаква да остане по-ниска от тази през 2019 година.

Там, където енергийното потребление расте най-бързо, въглищата си остават ключов компонент от енергийния микс. Това важи в най-голяма степен за Азияи конкретно за Китай, който остава най-големият консуматор на въглища с дял от над 50% в световното потребление.

Но дори в САЩ и ЕС, където консумацията на въглища намаля значително през последното десетилетие, тази година се очаква ръст. Общото потребление в развитите държави обаче се очаква да остане по-ниско от това през 2019 година.

Най-богатите хора в света са в основата на проблемите с климатаБогатите хора по света трябва да променят радикално своя начин на живот в борбата с климатичните промени


"Световните въглеродни емисии ще регистрират повишение от 1.5 милиарда тона тази година, най-вече заради ръста на потреблението на въглища в енергетиката. Това е мрачно предупреждение, което показва, че пътят на икономическото възстановяване след пандемията от COVID-19 няма да е особено устойчив от гледна точка на климата", казва изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Фатих Бирол.

Според експертите на агенцията, ако търсенето на петрол се възстанови до предкризисните си нива, увеличението на емисиите може да е още по-силно. Засега прогнозите сочат, че търсенето на горива за авиацията тази година ще остане с 20% по-ниско от това през 2019 г.

Позитивните новини в доклада на агенцията са свързани най-вече с възобновяемите енергийни източници. През 2020 година те бележат ръст от 3%, а през 2021 г. се очаква увеличение от 8% в енергията произведена от соларни, вятърни и други възобновяеми източници.

Тази година техният дял в общия енергиен микс се очаква да достигне 30%, което би било най-високото ниво от началото на Индустриалната революция през 19-и век.

По-късно тази седмица ще се проведе срещата на високо равнище по темата за климата, организирана от американсикия президент Джо Байдън. Очаква се на нея САЩ да представят още по-амбициозни цели за ограничаване на емисиите до 2030 година.

Фатих Бирол обаче предупреждава, че ако мерките не бъдат приложени спешно, през 2022 година ситуацията с парниковите емисии може да бъде много по-лоша отколкото е в момента.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg