Очаква се повишение в цената на хляба

380
Очаква се повишение в цената на хляба

Повишение на цената на хляба ще има, надявам се то да не е повече от 10 процента, но и такова увеличение ще се задържи трудно до края на годината. Това прогнозира днес във Варна председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ) Димитър Людиев, цитиран от БТА.

Той допълни, че заради пострадалата реколта сътресения в сектора ще има, но не очаква те да бъдат драстични. В противен случай браншът ще изпадне в тежка ситуация. По думите му между 30 и 50 процента от реколтата е пострадала.

В страната се консумира годишно около 1.5 милиона тона пшеница и независимо че е пострадала реколтата, добивите се очаква да бъдат между 2 и 2.5 милиона тона, каза Людиев. Това ще е напълно достатъчна за задоволяване на нуждите. Върху цената на хляба обаче влияние оказват и други фактори, посочи председателят на ФХСБ.

Работниците от бранша масово напускат и си намират работа или в туризма, или в чужбина, където получават много по-добро възнаграждение.

Според браншовици квалифицирана работна ръка не може да се намери за заплати дори от 400 до 700 лева. Около 30 процента от бранша е в "сивия" сектор, съобщи още Людиев. Той посочи, че федерацията е сезирала контролните органи за налагане на санкции за нелоялните конкуренти, защото останалите производители, които са инвестирали, остават излъгани.

Председателят на Варненския регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев коментира, че от около 200 производители в областта половината работят в "сивия" сектор. Той посочи за пример курортите на север от Варна, където по думите му "в мазетата на хотелите има фурни, които нямат елементарни условия за производство".

Бонев коментира още, че отново е била повишена цената на брашното на 680 лева за тон. Направихме справка и се оказа, че ако поръчаме брашно от Австрия заедно с транспортните разходи то ще струва с около 10 лева по-евтино от предлаганото у нас.
Освен това австрийското брашно е с по-ниска влажност и има по-добри качества. Той прогнозира, че при това развитие на цената на брашното до месец хлябът ще скочи с 10 на сто. Освен това влияние ще окаже и увеличението на цените на тока от 1 юли, тъй като повечето му колеги произвеждат с електричество.

Запитан възможно ли е вносът от чужбина да компенсира високата цена на брашното у нас Димитър Людиев обясни, че според него това се прави с цел регулация на цената и спиране на увеличението. Председателят на ФХСБ присъства на събрание на регионалния съюз, чиято главна точка в дневния ред е пререгистрация на съюза. В момента в него членуват 25 производители, като на днешното събрание се очаква да бъдат приети още 10 члена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg