Очаква се природният газ да поевтинее с близо 30% през февруари

1002
Очаква се природният газ да поевтинее с близо 30% през февруари

© Bulgargaz

Природният газ ще поевтинее с близо 30% през февруари спрямо цената за януари. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитирана от БТА.
 
На заседанието се обсъжда доклад, свързан с предложената от обществения доставчик цена за следващия месец, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.
 
"Цената, която очакваме от 1 февруари, ще бъде в диапазона 129-130 лева за мегаватчас -  с близо 30 процента по-ниска от регулираната цена за януари", заяви тя.
 
БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.
 
В микса за февруари са структурирани четирима доставчици на природен газ - трима са избрани чрез тръжната процедура от ноември и декември, уточни Златева. Четвъртият източник са нагнетени количества от подземното газохранилище в Чирен. Тя обаче изтъкна, че благодарение на това, че "Булгаргаз" през декември и януари нагнетяваше количества газ в газовото хранилище на по-ниска цена, успява да балансира цената от Чирен, която влиза в ценовия микс за февруари.
 
През януари поради топлото време, както и заради проблеми с един от най-големите индустриални клиенти на "Булгаргаз", има с 30 процента намаление на потреблението на газ спрямо месечните договорени количества. Затова през януари са балансирани тези доставки, за да няма проблеми и с газопреносната мрежа, добави Златева.
 
"Всички количества за февруари са осигурени и очакваме на 31 февруари, когато получим всички борсови индекси, да потвърдим тази цена", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз".
 
Благодарение на това, че "Булгаргаз" не ползва количествата газ от подземното газохранилище в Чирен в момента, България е в много добра позиция от всички страни в ЕС, изтъкна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обърна внимание, че само шест страни в ЕС имат процентно по-голяма запълняемост на своите газохранилища. Според него това трябва да даде допълнителна сигурност за следващите месеци.
 
Доставките на природен газ са осигурени до края на годината, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз". Златева уточни, че доставчиците за оставащите месеци са различни, като за всеки месец има избран доставчик на база на най-добра оферта. Критериите са - 80 процента ценовия индекс и 20 на сто условията на плащанията. До края на годината доставчиците по месеци са избрани, т.е. необходимите количества природен газ за покриване на потреблението на битовите потребители и на индустриалните са осигурени от обществения доставчик чрез тази тръжна процедура.
 
Окончателното решение за цената на природния газ за февруари, по която общественият доставчик ще продава природен газ, ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари от 15:00 часа, обяви Иван Иванов.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg